Antena Meniu Search
x

Video Deprecierea leului "muşcă" din bugetul românilor. Experţii prevăd un viitor sumbru pentru moneda naţională: "Cel mai greu o vor duce persoanele cu venit fix"

Criză după criză. După energie şi gaze, deprecierea leului "muşcă" tot mai tare din bugetul nostru. De la o zi la alta, euro câştigă teren. Faţă de acum cinci ani am ajuns să plătim mii de euro în plus atunci când cumpărăm o maşină sau o casă. De vină pentru recordurile pe care le bate euro este şi criza politică.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 08.09.2021, 21:52

Vezi și

5 lei. Cu atât se vinde un euro la bancă. Asta deşi BNR încă n-a cotat moneda europeană la acest prag. La alte tranzacţii plătim şi mai mult. Spre exemplu, unele companii aeriene cer 5,3 lei. În ultima perioadă, o ţinem din maxim istoric în maxim istoric. Numai săptămâna aceasta am avut două recorduri. "Economia ţării e pe ducă, nu este în niciun caz în floare, cum se spune din Guvern sau din Parlament", crede un bărbat. 

Sunt mai multe cauze pentru care leul este atât de slab. În primul rând, deficitul comercial uriaş care a crescut cu 957 de milioane de euro în primele 4 luni ale acestui an. Adică am importat mult mai mult decât am exportat. "Vedem o creştere a importurilor destul de mare anul acesta, aproximativ de 26% la importuri. Instabilitatea politică joacă un rol, e greu de spus cât anume", explică economistul Valentin Ionescu.

În timp ce monedele naţionale ale ţărilor din Estul şi Centrul Europei se află într-un trend ascendent în raport cu Euro, leul se depreciază constant. Dacă ne uităm pe evoluţia cursului, vedem un euro tot mai puternic în faţa monedei naţionale. 

În urma cu 5 ani, un euro era 4,4 lei. Acum depăşeşte 4,9 lei. Poate nu pare mult, dar dacă ne raportăm la un apartament de 70 de mii de euro, diferenţa este uriaşă. Adică, în 2016 plăteam 311 mii de lei, iar acum dăm 346 de mii. Cu 7 mii de euro în plus. Din diferenţa de preţ ne puteam cumpăra, practic, o maşină. Nu doar la achiziţii mari simţim diferenţa, ci ori de câte ori mergem la supermarket sau încheiem un abonament la telefon. "Scumpirile sunt în lanţ. Indiferent că numim petrol, alimente", comentează o femeie, în timp ce un bărbat spune că "deprecierea leului face ca inflaţia să crească", ceea ce înseamnă "o scădere constantă a puterii de cumpărare a românilor". 

"Cel mai greu o vor duce acele persoane care au venitul fix. Acelaşi venit, aceeaşi pensie, aceiaşi bani i-a avut şi în 2019 şi în 2020, şi în 2021", spune economistul Adrian Benţa. Experţii îi prevăd monedei naţionale un viitor sumbru. Şi se aşteaptă ca în curând să depăşească pragul psihologic de 5 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Deprecierea leului "muşcă" din bugetul românilor. Experţii prevăd un viitor sumbru pentru moneda naţională: "Cel mai greu o vor duce persoanele cu venit fix"