"Din cauza scumpirilor a trebuit să scumpim şi noi." Cozonacul a ajuns la 40 de lei pe kilogram, cu 15-20% mai scump decât anul trecut
Vom avea cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani. Rata anuală a inflației a ajuns, în luna noiembrie, la aproape 17%, un nivel record. Anul acesta, Crăciunul va fi sub semnul scumpirilor: creşteri mari sunt chiar la produsele cele mai căutate pentru a pregăti masa de Sărbători. În ultimul an, zahărul s-a scumpit cu peste 60%
Buzunarul românului se strânge tot mai mult spre final de an. Dacă în trecut mesele erau încărcate, anul acesta, scumpirile ne schimbă meniul. Pentru mulţi şi tradiţionalul cozonac ar putea fi un lux.
Iulia Pop, reporter Observator: "Dintr-o bucătărie nu lipsesc niciodată uleiul, zahărul şi untul. Practic, avem în faţa un trio fantastic şi spunem asta pentru că sunt produsele de bază care s-au scumpit fantastic de mult în ultima perioadă, dar fără ele, masa de Crăciun ar fi mult mai săracă, iar marele absent este chiar cozoncul. Preţul este de 40 de lei pe kilogram, cu 15-20% mai mult faţă de anul trecut."
Ovidu Candreianu, administrator de brutărie: "Din cauza scumpirilor a trebuit să scumpim şi noi. Făina s-a dublat, zahărul s-a dublat. Noi am scumpit cu cinci lei cozonacul, ceea ce nu e de ajuns, dar încercăm să supravieţuim să susţinem această problemă. Undeva la 13-15% din preţ a trebuit să ridicăm în sus. Să pierdem cât mai puţin ca să putem să plătim salariile."
Topul scumpirilor este completat de cartofi, făină sau brânză, alimente care sunt în coşul zilnic de cumpărături. Carnea este aproape de ultimele locuri, cu o scumpire de 16% faţă de anul trecut.
- Rata anuală a inflaţiei a ajuns la aproape 17%. Cu cât s-au scumpit alimentele în ultimele luni
- Românii își numără banii pentru sărbători. Jumătate spun că vor cheltui mai puțin în acest an față de...
- "Coșul e mult mai gol, dar mult mai scump". Pesta porcină și utilitățile tot mai mari au scumpit masa de Crăciun
Marius Vivaţă, măcelar: "Comparativ cu anul trecut, carnea de lucru care era 34 de lei este 38, a crescut din cauza scumpirilor cerealelor, curentului, cam tot s-a scumpit. Multă lume s-a mutat de la piese care sunt mai scumpe de exemplu pulpa la piese din partea din faţă care sunt şi cu 10 lei mai ieftine."
Prețuri mai mari doar pentru a rămâne pe piață
Reporter Observator: "Aţi majorat?"
Roxana Podaru, administrator de măcelărie: "La carnea de porc macră, la pulpă, la ceafă."
Reporter Observator: "Iar oamenii sesizează?"
Roxana Podaru, administrator de măcelărie: "Da şi ne spun! Dar nu avem ce face că şi noi trebuie să rămânem în piaţă."
De voie, de nevoie, oamenii sunt mai cumpătaţi ca niciodată
"Ce nu puneţi pe masă anul acesta? Reducem din toate alimentele. Reduc din porţie la toate. Preţurile sunt mai mari."
"Sunt cumpătată, cumpăr doar atât cât să fie pe masa de Crăciun, să mă bucur."
Din cauza scumpirilor bugetul mediu alocat sărbătorilor de iarnă sare anul acesta de 1.000 de lei, cu 7% mai mult faţă de 2021. Unul din doi români spune însă că are mai puţini bani în acest an pentru cheltuielile de sărbători, potrivit ultimelor studii de piaţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰