Antena Meniu Search
x

Video Domeniul pentru care românii cheltuiesc doar 8 lei pe lună: "Vorba lui Moromete: Citești? Da. Şi ştii, mă?"

Educaţia noastră valorează opt lei pe lună. Cel puţin atât plătim în medie pentru acest domeniu, asta arate datele oficiale INS. Cei mai mulţi bani îi dăm în continuare pe alimente, dar mâncăm mai puţin sau mai prost, date fiind scumpirile din ultimul an. Economiştii ne sfătuiesc să facem altfel de tăieri: de la vacanţe şi de la haine, care nu sunt cheltuieli esenţiale. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 10.01.2024, 22:29

Vezi și

Dacă în anul 2019, înainte de pandemie, românii plăteau lunar 17 lei pentru educaţia copiilor, acum suma e mai puţin de jumătate. Pentru alimente și băuturi dau, însă, aceiași bani în condițiile în care prețurile au explodat.

  • Andreea Milea, reporter Observator: Plătim doar 8 lei pe lună pentru educaţia copiilor, asta înseamnă două caiete mici şi un pix. Oamenii au redus cheltuielile pe acest segment cu 55%. Şi se uită foarte atent şi când vine vorba de alimente. Fie cumpără mai puţin, fie produse de slabă calitate. 
  • Adrian Codîrlașu, analist economic: Această evoluţie ne arată o reducere a calităţii vietii şi vedem, în special, lucrul acesta din faptul că cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile. S-a pierdut la nivel de venituri totale puterea de cumpărare si lucrul ăsta se vede. Oamenii au intrat în economii. 

Cu banii pe care îi dau în medie românii pe educaţie se poate cumpăra o ciocolată, de exemplu. 

  • Adrian Dan, sociolog: Este vorba de aici şi acum. Eu când am cheltuit un ban, mi-am luat o haină mă vede lumea cu ea, îmi fac o poză, imi fac selfie, o pun pe Facebook. Cheltuiala la educație: îi cumpăr lu fi-miu o carte și când o să o citească? Și vorba lui Moromete: "Citești? Da. Şi ştii, mă? "
Pe acelaşi subiect

Specialiștii recomandă să ajustăm bugetul prin alte tăieri și nu din educație

  • Adrian Codîrlașu, analist economic: În economia unei familii, prundent ar fi să taie din acele cheltuieli care nu sunt necesare. Sănătatea, educaţia ar trebui să fie esenţiale dar, de exemplu, o vacanţă ar putea fi tăiată. Poate şi haine, poate si partea de alimente, în România făcându-se extrem de multă risipă. 

Potrivit datelor oficiale de la INS, cheltuielile medii lunare resprezintă 88% din venituri. Dintr-un salariu mediu de 6.000 de lei pe lună, peste 60% reprezintă cheltuielile pentru mâncare şi băutură. Sub 1% din venitui sunt bani de investţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Domeniul pentru care românii cheltuiesc doar 8 lei pe lună: "Vorba lui Moromete: Citești? Da. Şi ştii, mă?"