Antena Meniu Search
x

Video "E un produs de lux". Românii preferă să cumpere zacusca din magazine decât să o facă acasă: e mai scumpă şi cu 15%

Toamna asta, zacusca va fi mai puţină şi mai piperată la buzunar. Culmea, a ajuns să fie mai ieftin s-o cumperi gata făcută decât s-o prepari acasă. O porţie din care abia se umplu 10 borcane depăşește acum 100 de lei.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 26.09.2023, 17:57

Vezi și

Aproape gata în ceaun, zacusca de vinete îi îmbie pe clienți.

Reporter: Care este secretul unei zacuşti de calitate?

Bucătăreasă: Dragoste, timp şi gustul!

Iar gustul se obține din ingrediente de calitate. Scumpirile din piață le-au cam speriat pe gospodine, care s-au orientat spre bunătăţile făcute de alții. Cererea și oferta şi-au dat întâlnire la Timișoara în cadrul unui eveniment inedit ce a avut zacusca în prim plan.

Pe acelaşi subiect

Reporter: Zacuscă caldă direct din ceaun?

Clientă: Da, exact.

Reporter: Ce v-a convins?

Clientă: Aspectul şi cum o fac. Preparam, acuma nu. Din cauza timpului, sunt foarte scumpe, nu le mai poţi lua din grădină şi am renunţat. 

Andreea, organizator: Anul ăsta se poartă toate modelele de zacuscă, cea de vinete, fasole şi avem chiar şi de ciuperci. 

Simbolul toamnei din bucătăria românească, zacusca s-a scumpit in medie cu 10 – 15 %, cam cu cat a crescut si prețul ingredientelor.

"Zacusca este un preparat pe care cred că este mai bine să îi lăsăm pe experţi să îl facă. Dacă este să calculăm investiţia într-o porţie mică de zacuscă trecem de 100 de lei. Efortul, energia electrică şi curăţenia de după nu sunt incluse în preţ", transmite Iulia Pop, reporter Observator

De-a lungul anilor, fiecare familie și-a dezvoltat propria rețetă, cu secrete și ingrediente speciale. În ultima vreme, tot mai mulți oameni caută variante mai sănătoase ale acestui preparat.

Eugenia Prohab, producător: Eu am făcut zacusca de vinete cu ceapa opărită, să nu avem probleme cu fierea, cu stomacul, ardeiul este copt pe foc, vinetele coapte pe foc şi totul se fierbe vreo 5 ore bune. 

Client: Produsele sunt scumpe, apoi timpul care costă şi el bani. 

Client: Este un produs de lux şi am făcut calculul. Cum se vând aici este dublu faţă de cât costă dacă faci acasă, dacă nu pui preţul de gaz şi curent şi munca. Deci e produs de lux zacusca, da. 

Potrivit unui sondaj, mai mult de două treimi dintre români mănâncă săptămânal zacusca de casă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » "E un produs de lux". Românii preferă să cumpere zacusca din magazine decât să o facă acasă: e mai scumpă şi cu 15%