Cât a ajuns să coste o porţie de zacuscă făcută acasă. Scumpirile din piaţă şi la utilităţi le-a speriat pe gospodine
Toamna asta miroase a zacuscă scumpă! Gospodinele au stabilit: cumpărăm, nu facem! O porție de zacuscă din care abia se umplu 10 borcane depăşește 100 de lei. Doar producătorii care își cresc singuri legumele se mai înhamă la munca pe care o presupune aromatul preparat al toamnei. Cu vinete, fasole sau ciuperci – zacusca nu lipsește din cămări, doar că este mai puțină.
Gustul se obține din ingrediente de calitate. Scumpirile din piață le-au cam speriat pe gospodine, care s-au orientat spre bunătăţile făcute de alții. Cererea și oferta şi-au dat întâlnire la Timișoara în cadrul unui eveniment inedit ce a avut zacusca în prim plan.
Reporter: Zacuscă caldă direct din ceaun?
Clientă: Da, exact.
Reporter: Ce v-a convins?
- Cât a ajuns să coste zacusca în acest an. În magazine, un borcan este mai scump şi de trei ori
- Târgurile de Florii ispitesc vizitatorii cu bunătăți din străbuni: Cozonacul, pasca și dulcețurile sunt la...
- O româncă din Italia s-a întors acasă de Revelion pentru prima dată în 18 ani: "E foarte frumos şi...
Clientă: Aspectul şi cum o fac. Preparam, acuma nu. Din cauza timpului, sunt foarte scumpe, nu le mai poţi lua din grădină şi am renunţat.
Andreea, organizator: Anul ăsta se poartă toate modelele de zacuscă, cea de vinete, fasole şi avem chiar şi de ciuperci.
Simbolul toamnei din bucătăria românească, zacusca s-a scumpit in medie cu 10 – 15 %, cam cu cat a crescut si prețul ingredientelor.
Iulia Pop, reporter Observator: Zacusca este un preparat pe care cred că este mai bine să îi lăsăm pe experţi să îl facă. Dacă este să calculăm investiţia într-o porţie mică de zacuscă trecem de 100 de lei. Efortul, energia electrică şi curăţenia de după nu sunt incluse în preţ.
Zacusca a ajuns un produs de lux
De-a lungul anilor, fiecare familie și-a dezvoltat propria rețetă, cu secrete și ingrediente speciale. În ultima vreme, tot mai mulți oameni caută variante mai sănătoase ale acestui preparat.
Eugenia Prohab: Eu am făcut zacusca de vinete cu ceapa opărită, să nu avem probleme cu fierea, cu stomacul, opărită, scursă şi după aceea măcinată. Ardeiul este copt pe foc, vinetele coapte pe foc şi totul se fierbe vreo 5 ore bune.
Producător: Este un produs de lux şi am făcut calculul. Cum se vând aici este dublu faţă de cât costă dacă faci acasă, dacă nu pui preţul de gaz şi curent şi munca. Deci e produs de lux zacusca, da.
Potrivit unui sondaj, mai mult de două treimi dintre români mănâncă săptămânal zacusca de casă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰