Antena Meniu Search
x

Video Electrocasnicele preluate prin programul Rabla, transformate în jucării, instrumente muzicale sau calorifere

Frigiderul pe care l-aţi aruncat este acum un motor. Sau un calorifer. Iar din maşina de spălat veche s-au făcut ţevi şi borcane. Aproape nimic nu se aruncă din electrocasnicele preluate prin programul Rabla. Peste 75 de mii de persoane s-au înscris până acum. Ceea ce înseamnă că 75 de mii de aparate vor fi distruse şi reciclate.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 26.05.2021, 20:49

Vezi și

În astfel de centre de reciclare ajung electrocasnicele vechi, predate de clienţi. Aproape tot procesul este automatizat. În maximum 10 minute, o mașină de spălat, de exemplu, este reciclată. Cel mai mult durează scoaterea cablurilor și a motorului. Ulterior, aparatele sunt urcate pe bandă pentru a fi tocate mărunt şi sortate.

Mihaela Sofronea, reprezentant firmă reciclare: E foarte important ca materialele să fie foarte bine sortate. Asta înseamnă că acest sortator optic permite sortarea pe categorii. De exemplu, în acest moment se sortează metalele neferoase, aluminiu și cupru.

Ceva mai mult durează procesul de reciclare al frigiderelor, spun specialiștii.

Mihaela Sofronea, reprezentant firma reciclare: Frigiderul întră într-un proces tehnologic, în instalația specifică pentru echipamentele cu substanțe periculoase. Se extrag toate materialele din care este alcătuit acest echipament: fierul, aluminul, plasticul.

Mai apoi, materiile prime obţinute sunt distribuite către aproape toate industriile.

98% din produsele reciclate sunt mai apoi refolosite

Spre exemplu, plasticul din frigidere e mai apoi refolosit în echipamente muzicale. Sau pentru jucării. Fierul din frigidere este topit și ajunge inclusiv în industria auto - în blocul motor al mașinilor - iar cuprul și aluminiul sunt folosite în fabricarea caloriferelor. Alte întrebuințări au materialele din mașinile de spălat. Plasticul rezultat în urmă reciclării este folosit, spre exemplu, în producția de tăvi, metalul pentru șuruburi și țevi, sticlă pentru borcane, iar piatră va fi folosită la drumuri.

Dragoș Călugăru, ecotic: În România, trebuie să recunoaștem că suntem într-un progres. Am ajuns să colectăm circa 95.000 de tone, estimarea noastră pentru anul 2020

Pentru acest an ținta asumată este de 180 mii de tone. Activiștii din domeniu sunt încrezători mai ales în contextul în care anul acesta avem, pe lângă programele de buy-back organizate de magazinele de profil, și programul rabla pentru electrocasnice.

Dragoș Călugăru, ecotic: De 15 ani am luat-o pe acest drum al colectării selective sau separate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Următoarea fază a programului Rabla este dedicată televizoarelor, laptopurilor și tabletelor. Va începe pe 4 iunie şi durează 2 săptămâni.

În ultima etapă putem cumpăra aspiratoare, aparate de aer condiţionat şi uscătoare de rufe. Programul se va derula între 18 iunie-1 iulie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Electrocasnicele preluate prin programul Rabla, transformate în jucării, instrumente muzicale sau calorifere