Antena Meniu Search
x

Video Când am putea reveni la o inflație de o cifră. Prognoza BNR aduce speranță pentru români

Avem o briză de speranţă de la BNR. Spre sfârşitul anului am putea reveni, în sfârşit, la o inflaţie de o cifră, se arată în cel mai recent raport al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale. Ceea ce înseamnă că am putea încheia anul cu preţuri care îşi vor încetini creşterea.

de Redactia Observator

la 24.01.2023, 17:27

Vezi și

Deşi până acum datele oficiale pentru rata anulă a inflaţiei au cam depăşit nivelul prognozat de Banca Centrală, oficialii BNR sunt anul acesta mai optimişti. Chiar dacă în prognoza oficială putem observa că abia din 2024 am ajunge la o inflaţie de o cifră, potrivit actualelor evaluări, am putea atinge acest prag mai devreme.

Rata anuală a inflaţiei ar începe să scadă, cel mai probabil, la final de martie, urmând ca ulterior să vedem o decelerare tot mai accentuată. Iată, în perioada aprilie-iunie, BNR estimează o inflaţie de 10,9%, comparativ cu 15% în trimestrul anterior. Iar spre sfârşitul perioade de proiecţii ar urma să ajungem, iată, la 4,2%.

Mai e cale lungă până atunci şi chiar dacă avem mai multe motive de optimism, să nu uităm totuşi că războiul din Ucraina ar putea pune în continuare presiune asupra preţurilor, a puterii de cumpărare şi a încrederii consumatorilor, se mai arată în raportul BNR. 

Prognoza BNR pentru inflaţie 

Pe acelaşi subiect

2023 

ian. - mar.: 15% 

apr. - iun.: 10,9% 

iul. - sept.: 12,5% 

oct. - dec.: 11,2%

2024 

ian. - mar.: 9,8% 

apr. - iun.: 8,4% 

iul. - sept.: 4,2% 

sursa: BNR 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Când am putea reveni la o inflație de o cifră. Prognoza BNR aduce speranță pentru români