Antena Meniu Search
x

Video Facturi mai mari la energie electrică, piața s-a liberalizat

Din ianuarie, o parte dintre români au primit facturi mărite la curent electric. Şi asta pentru că piaţa s-a liberalizat, iar tarifele nu mai sunt stabilite de autorităţi, ca până acum.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 05.02.2021, 18:00

Vezi și
  • Disconturile pentru ianuarie vor fi oferite în luna februarie.
  • Ordinul ANRE a fost emis pe 20 ianuarie.

Doar 200 de mii din cei aproape şase milioane de consumatori casnici au trecut pe piaţa concurenţială. Ceilalţi plătesc acum un preţ de serviciu universal, deci mai mare. Din ianuarie, oamenii au început să primească facturile mărite.

În ciuda a ceea ce cred unii consumatori, ultimul ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei nu a amânat cu șase luni această scumpire, ci doar oferă posibilitatea furnizorilor de a veni cu discounturi, dacă doresc. Însă, chiar și cu aceste discounturi, tot vor plăti mai mult decât în decembrie.

Unii furnizori au prezentat oferte cu prețuri mai apropiate de cele din decembrie

Fără discount, prețurile sunt cu până la 26% mai mari față de discount. Cu discount, această diferență se mai reduce, însă nu cu mult. Discountul reprezintă diferența dintre prețul de serviciu universal și cea mai ieftină ofertă a furnizorului actual. Însă, această diferență este nesemnificativă.

De exemplu, la Electrica Furnizare discountul poate fi de 1,3 lei la un consum de 100 KW, iar la E.ON este de zece bani. În plus, disconturile pentru ianuarie vor fi oferite în luna februarie, deoarece Ordinul ANRE a fost emis pe 20 ianuarie.

Practic, acum, mulți consumatori s-au trezit cu facturi cu până la 26% mai mari față de decembrie și fără discounturi. Mai avantajați sunt cei care au schimbat furnizorul, alegând cele mai ieftine oferte de pe piața concurențială. Unii furnizori au prezentat oferte cu prețuri mai apropiate de cele din decembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Facturi mai mari la energie electrică, piața s-a liberalizat