Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator: Cum putem plăti mai puțini bani la factura de energie electrică

De teama facturilor mari stingem becul când ieşim din cameră şi setăm temperatura din centrale la 18 grade pe perioada cât suntem plecaţi de acasă. Sunt însă şi alte modalităţi prin care putem economisi. Cercetătorii Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava ne-au ajutat, prin câteva experimente, să descoperim cum risipim bani fără să ne dăm seama.

de Angela Bertea

la 16.12.2021, 20:28

Vezi și

Specialist cameră termoviziune: ”Aici se vede, foarte bine, pierdere de căldură prin centura clădirii. Temperatura peretelui dacă ne uităm e 3,2 grade Celsius, iar acolo unde geamul este deschis ia uitaţi-vă - 17 grade, 18 grade chiar”

Angela Bertea, reporter Observator: ”Cu o astfel de cameră de termoviziune se analizează pe unde se pierde căldura, care sunt zonele care pierd o cantitate mai mare de căldură şi cum putem reduce aceste pierderi”.

Specialist cameră termoviziune: ”Pierderile de fapt se contorizează în bani. Da? Plătim din buzunar să încălzim atmosfera”.

Numărul de pereţi exteriori, tâmplăria de proastă calitate, zidurile insuficient izolate ne scot bani din buzunar în fiecare iarnă.

Pe acelaşi subiect

Specialist cameră termoviziune: ”În acest cadru se poate observa foarte bine pierderea de căldură din clădire prin perete, nu doar prin suprafaţa vitrată, prin geam. Se vede, ia uitaţi-vă, pe unde se pierde căldura, în zona cu albastru. Deci nu sunt etanşe geamurile, e clar, nu se închid bine. Sigur că ar fi şi metode de reducere a acestor pierderi. Spre exemplu, la ventilaţie s-ar putea folosi recuperatoare de căldură”.

Soluţii pentru a preveni pierderile de căldură, în sezonul rece

Pavel Atănăsoae, profesor universitar USV: ”Izolarea termică a pereţilor exteriori, izolarea termică a planşeului superior spre pod sau spre terasă, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, izolarea termică a planşeului inferior peste sol sau peste subsol”.

Şi factura la curent poate fi redusă. În primul rând, nimic nu trebuie lăsat inutil în priză.

Mihai Dimian, prorector USV: ”Trebuie avut în vedere întreruperea conexiunii atunci când nu le folosim de la încărcătoarele pentru telefoane, pentru laptopuri până la echipamentele care ne am obișnuit să le lăsăm conectate. În perioada iernii, spre exemplu în trei luni de zile, se poate ajunge la un cost suplimentar de 200-300 de lei în funcție de numărul de echipamente utilizate”.

Facturi mai mici la energie electrică datorită becurilor cu led

O risipă zilnică este folosirea electrocasnicelor vechi şi a becurilor clasice. I-am rugat pe specialişti să simuleze costul pentru un apartament cu trei camere şi şapte surse de iluminat.

Radu Pentiuc, profesor universitar USV: ”Şapte becuri cu incandescenţă. La utilizarea anuală, din calculul nostru a rezultat o valoare care este de 460 de lei. Utilizând în acelaşi apartament tot şapte lămpi, dar cu led, cu puterea de 14 waţi, faţă de 100 de waţi, la lampa cu incandescenţă, a rezultat o economie de 306 lei pe an”.

Ionuţ a reuşit să-şi reducă facturile apelând la tehnologie. Un termostat smart porneşte centrala cu 15 minute înainte ca el să ajungă acasă şi o opreşte în momentul în care pleacă la muncă. În casă are doar becuri led, controlabile de la distanţă.

Ionuţ: ”Datorită gadget-urilor smart, mai exact senzorului smart de la centrala termică, am economisit 50 de lei la fiecare factură, iar cu alte echipamente smart pe partea electrică am avut o reducere de vreo 10%”.

Orice tehnologie smart sau echipament modern costă, însă, cu siguranţă, vă veţi recupera investiţia din facturi mai mici

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Experiment Observator: Cum putem plăti mai puțini bani la factura de energie electrică