Antena Meniu Search
x

Video Factura primită de un oltean. În locul compensărilor la energie, milioane de români primesc notificări de majorare a preţurilor

Facturi compensate şi nu prea. Deşi, cel puţin la nivel teoretic, în decembrie românii ar trebui să plătească facturi mai mici la energie electrică, puţini furnizori au aplicat reducerile. Motivul: normele de aplicare pentru legea compensării au fost publicate prea târziu. În schimb, oamenii primesc pe bandă rulantă notificări de majorare a tarifelor.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 14.12.2021, 20:31

Vezi și

Suntem la jumătatea lui decembrie, dar facturile la curent pe luna precedentă întârzie. Milioane de români aşteaptă compensările promise de stat. "Am observat că sunt scumpiri din ce în ce mai mari și aș dori să primim aceste compensări", spune o tânără. "Deocamdată nu mi-a venit (n.r. factura). Mi-a venit numai înştiinţarea că se scumpeşte", se plânge un bărbat.

Doar abonaţii din zona Olteniei au primit facturi reduse. Nu cu mult, însă. Un telespectator Observator ne-a trimis factura primită: a beneficiat de o reducere de 4 lei şi 38 de bani pentru un consum de 102 kwh. "Orice reducere este importantă şi binevenită, mai ales în condiţiile de azi", este de părere un trecător. "Contează enorm, mai ales când ai și familie, și copii", crede o femeie.

"Aproximativ 90% dintre clienţii programaţi la facturare în această perioadă au primit deja factura", anunţă Ramona Nicola, reprezentant furnizor. Ceilalţi furnizori nu au emis facturile sau le-au emis fără să aplice reducerile. "Fiecare a aplicat după cum a crezut de cuviinţă. Normele au apărut cu intarziere, pe 27 noiembrie, și suntem deja în decembrie. Cu siguranța vor regla din mers această situaţie", spune Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

"Chiar dacă prima factura nu cuprindea primele compensaţii, ele se vor acorda. La următoarea factură vor apărea și aceste compensaţii, inclusiv pentru eventualele zile în care n-au fost aplicate compensaţiile", explică Ion Lungu, director executiv AFEER.

Pe acelaşi subiect

Facturi mai mari de la o lună la alta

Cu sau fără compensaţii, facturile sunt mai mari de la lună la lună. "Suntem în mijlocul unei crize energetice fără precedent. Mă aştept să se calmeze pieţele de energie în primăvară, dar nu mă aştept să mai vedem preţuri la nivelul anului 2020", a afirmat Zoltan Nagy, vicepresedinte ANRE.

Nimeni nu mai ştie unde e mai rentabil. S-a ajuns în situaţia ca cei care au rămas în serviciul universal să plătească facturi mai mici decât dacă ar trece pe piaţa liberă. Acest telespectator plăteşte un tarif de 53 bani pe kwh. Dacă ar decide să treacă pe piaţa liberă, ar plati 79 de bani pe kwh, la acelaşi furnizor. Atenţie, însă: de multe ori oferta trimisă pe email nu este neapărat cea mai mică din portofoliul furnizorilor. Tocmai de aceea este bine să cerem toate ofertele furnizorului şi să le comparăm cu cele de pe piaţă. "Preţul de serviciu universal se modifică din şase în şase luni. De la 1 ianuarie va fi cu o altă ofertă care va fi publicată sau ar trebui să fie publicată zilele următoare", anunţă Silvia Vlăsceanu.

Consumatorii primesc bani de la stat doar dacă îndeplinesc simultan două condiţii esenţiale: nu consumă mai mult de 300 de kilovaţi pe lună, iar tariful depăşeşte 68 de bani pe kwh. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri economice » Factura primită de un oltean. În locul compensărilor la energie, milioane de români primesc notificări de majorare a preţurilor