Antena Meniu Search
x

Video Fără câini și pisici pe locul din față al mașinii. Amenzi usturătoare pentru cei care nu-și transportă animalele în siguranță

Un drum cu căţelul sau pisica până la veterinar ne poate lăsa chiar şi fără 3.000 de lei. Sunt amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă regulile şi nu transportă animalele de companie în siguranţă. De exemplu, niciodată să nu lăsaţi căţelul sau pisica pe scaunul din faţă! Nu este doar interzis, ci şi foarte periculos: o frână pusă brusc îi poate fi fatală unui animal neasigurat. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 25.09.2023, 18:58

Vezi și

Şoferii nu au voie să transporte animalele de companie pe locurile din faţă ale maşinii. O regulă pe care mulţi nici măcar nu o cunosc. 

Reporter: "Dumneavoastră aşa transportaţi căţelul?" 

Șofer: "Am ţinut-o jos."

"Normal ar trebui, într-adevăr, trasportat în cuşti speciale. De ce să îi dea omului amendă 3.000 de lei? Pentru că are un animal în faţă?"

Pe acelaşi subiect

Legea are scopul de a-i menține pe șoferi concentrați la drum, dar şi în siguranţă. În mers, animalul de companie poate să aibă reacţii imprevizibile. De exemplu, să sară pe volan sau pe pedale. 

Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere: "Atunci când conducătorul de autovehicule se află la volan, el trebuie să fie atent la trafic. El poate fi distras de acel animal de companie. Sancţiunea prevăzută de lege este între 1.350 şi 2.900 de lei."

Anca Ivan, medic veterinar: "O frână pusă brusc poate să împingă animalul de companie în geam, în bord sau în alte suprafeţe dure şi animalul poate să sufere de fracturi sau chiar de  hemoragie internă."

Cum ne transportăm animalele de companie în siguranță?

Pentru a transporta legal un animal de companie, acesta trebuie ținut pe bancheta din spate. 

Ana Grigore, reporter Observator: "O variantă simplă şi sigură pentru a transporta animialul de companie este zgarda cu izofix. Un capăt se prinde în centura de siguranţă, iar celalalt capăt se prinde de zgarda animalului."

Anca Ivan, medic veterinar: "Un alt accesoriu este această plasă care desparte efectiv spaţiul din faţă de cel de pe bancheta din spate."

O altă metodă, prin care animalele  sunt protejate chiar şi în cazul unui impact puternic, este cuşca. Prețul acestora pornește de la aproximativ 60 de lei şi poate ajunge chiar şi la 3.000 de lei pentru cele cu funcţii speciale. 

Orlando Cazan, medic veterinar: "Se pretează pentru transport mai lung pentru că au monitorizarea temperaturii și umidităţii în interior. Plus că arată într-un mare fel, iar acestea galbene au şi un sistem de prindere direct în centură."

Studiile arată că şase din zece români au cel puţin un animal de companie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că femeile din România ar trebui să primească mai mulţi bani decât bărbaţii?

Observator » Stiri economice » Fără câini și pisici pe locul din față al mașinii. Amenzi usturătoare pentru cei care nu-și transportă animalele în siguranță