Antena Meniu Search
x

Video Ziua Internaţională a Pisicilor. Românii sunt cei mai mari iubitori de feline din Europa

Sărbătoare în casele unde torc pisicile! Astăzi este Ziua Internaţională a lor! Unul dintre cei mai vechi şi mai buni prieteni ai omului joacă şi rolul de terapeut. Tratează depresia, insomnia şi anxietatea, spun medicii.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 08.08.2023, 22:37

Vezi și

"Cred că fiecare sufleţel care ne intră în viaţă şi ne aduce ceva este o bijuterie", spune o femeie. Pisicile nu fac excepţie. Indiferent de rasă ori culoare, stăpânii le consideră bijuteria coroanei în orice casă. Românii sunt cei mai mari iubitori de feline din Europa. Mulţi lasă deoparte superstiţiile şi caută tot mai des pisici negre. 

8 august, Ziua Internaţională a Pisicilor

"În aproape jumătate dintre gospodăriile din România există cel puţin o pisică. La nivel naţional numărăm peste 4 milioane. Ea este Jessy şi are doar câteva săptămâni. Cum ar spune proverbele, are 9 vieţi şi, cu siguranţă, puterea să o schimbe pe a noastră", spune Cristina Filip, reporter Observator. 

Prezentatoarea meteo Observator Anamaria Gheorghe este stăpâna micului Caramel, un motan de rasă comună, adoptat şi, cum spune ea, oltean mândru.

Pe acelaşi subiect

"Eu sunt pro adopţii, indiferent că e vorba despre câini sau pisici. Caramel să ştii că e un motan foarte inteligent, în fiecare dimineaţă deschid uşa terasei şi dacă are mâncare torce, dacă nu are mâncare miaună isteric până mă aduce în colţişorul lui şi aşteaptă cuminte să primească de mâncare", povesteşte Anamaria Gheorghe, prezentatoare meteo Observator.

Comune sau de rasă, mâţele devin repede vedetele oricărei case. Mai ales Maine Coon-ul, cea mai mare pisică domestică din lume. Pasionată, Gina Alban a înfiinţat o crescătorie în care a adunat câteva zeci de feline, mici şi mari. Fiecare are acel ceva special care o face unică în ochii Ginei. "Ea este Demetra şi este preferata mea pentru candoarea şi graţia de care dă dovadă şi pentru că îmi arată o iubire ieşită din comun", arată ea.

"Fac aport, învaţă să răspundă la comenzi. În relaţia cu copiii sunt fantastice, sunt familii în care bebeluşii s-au născut cu un Maine Coon care e nedezlipit de pătuţul bebeluşului", spune Gina Alban, crescătoare Maine Coon.

Cât costă să ai o pisică

La fel ca orice animal de companie, pisicile aduc responsabilităţi şi cheltuieli. "Va trebui să mergem la veterinar, ceea ce nescesită timp, să mergem la magazin specializat să cumpărăm hrană, nisip pentru litieră, diverse jucării astfel încât să aibă un mediu plăcut acasă", spune Cristian Enciu, medic veterinar. 

Cheltuielile lunare pentru o pisică pornesc de la 200 de lei. În funcţie de rasă sau probleme de sănătate, facturile de la veterinar şi magazine de specialitate pot sări lejer de 1.000 de lei.

Cele mai bogate pisici din lume

Totuşi, există pisici care nu duc grija banilor pentru că au adevărate averi pe numele lor. Cea mai bogată mâţă din lume este Nala. Salvată dintr-un adăpost şi devenită vedetă pe Instagram, are o avere de 100 de milioane de dolari. Pe locul al doilea este Olivia Benson, pisica lui Taylor Swift care a adunat 97 de miloane de dolari după ce a apărut în mai multe reclame. Urmează Choupette, felina adorată a lui Karl Lagerfeld, care a moștenit 13 milioane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Ziua Internaţională a Pisicilor. Românii sunt cei mai mari iubitori de feline din Europa