Antena Meniu Search
x

Video Femeile muncesc mai mult decât bărbaţii: 5 ore zilnic acasă, pe lângă job. Sunt puţini bărbaţii care participă la treburile casei

Mamă, soţie, angajată. Sunt rolurile cu care trebuie să jongleze multe femei. În România, treburile casnice cad, mai mult decât în alte ţări, pe umerii femeilor, arată date recente. Este, practic, un al doilea job ce le revine din cauza mentalităţii învechite şi a inegalităţii. Sunt şi bărbaţi care participă la treburile casei, însă prea puţini ca să egaleze balanţa, arată studiile.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 25.08.2022, 19:22

Vezi și

Mamă, soţie şi medic. Trei roluri între care Diana se împarte zilnic.

Diana Buzatu, mamă, medic: Eu sunt medic de recuperare medicală. După ce vin de la serviciu, stau cu familia, gătesc. Dacă nu, mai este soţul care, de multe ori, mă vede mai obosită şi mă aşteaptă el cu mâncarea.

Reporter: Face tati de mâncare?

Diana Buzatu, mamă, medic: Daa. Găteşte foarte frumos. E foarte importantă implicarea.

Pe acelaşi subiect

Lipsa implicării casnice, unul dintre motivele care pot duce la divorţ

Implicare de care nu toate femeile au parte, însă, atunci când îşi întemeiază o familie. Crenguţa povesteşte că a ajuns la despărţirea de tatăl fetelor şi din cauza presiunii şi oboselii continue.

Crenguţa Lanba, mamă, medic: Provenea dintr-o familie clasică românească în care femeia face totul, mama este cea care se ocupă de treburile casnice, de copii, rezolvă toate problemele de acasă.

Ciprian Necula, sociolog: Muncă dublă, pe care femeile o practică şi care nu este nici măcar recunoscută. Este invizibilă. E ceva natural. Nu e natural ca cineva să muncească pentru altcineva şi nici măcar să nu îi recunoaştem acel merit.

Crenguţa şi-a învăţat lecţia.

Crenguţa Lanba, mamă, medic: O femeie care este suprasolicitată, având şi un job de opt, zece ore pe zi, să spunem - la care se adaugă munca de educaţia copiilor şi munca pe care o presupune îngrijirea unei case, duce la suprasolicitare. Suprasolicitarea asta se transformă în conflicte în familie.

Eurostat: O femeie petrece peste 5 ore muncind în propria locuinţă, în România

Cercetătorii americani ne propun un exerciţiu de imaginaţie: să presupunem că munca pe care o fac femeile în gospodăriile lor ar fi remunerată la nivelul salariului minim pe economie. Asta înseamnă că, într-un an, s-ar strânge la nivel global undeva la 10,8 mii de miliarde de dolari. De trei ori mai mult decât aportul pe care îl are, de exemplu, industria tehnologică în economie.

Datele Eurostat arată că, în România, o femeie petrece peste cinci ore muncind în propria locuinţă. 35 de ore pe săptămână, 140 de ore pe lună. Printre cele mai mari valori din Uniunea Europeană. Prin comparaţie, bărbaţii dedică mai puţin de trei ore pe zi aceloraşi sarcini.

Bărbat: Indiferent că suntem bărbaţi sau nu, trebuie să trecem şi prin bucătărie.

Reporter: Gătiţi?

Bărbat: Mai mult doamna. Suntem bărbaţi, trebuie să ne ocupăm de a aduce bani în casă. Copiii trebuie să stea mai mult aproape de mamă.

Ciprian Necula, sociolog: Este un construct socio-politic. Învăţăm că unul tre` să facă ceva în funcţie de genul pe care îl are şi nu poate să facă altceva. Faptul că un bărbat iese cu copilul în parc este un tată-model. Dacă bărbatul spală măcar vasele după ce se termină masa, pare aşa implicat în familie, iubitor. În timp ce femeile trebuie să facă asta, e în sarcina lor.

Anul trecut, un partid din India a propus plata unei indemnizații pentru casnice, ca parte din campania electorală. Iar în Italia, o avocată și senatoare din partea partidului de dreapta Liga a propus în 2014 acordarea unui salariu pentru casnice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Femeile muncesc mai mult decât bărbaţii: 5 ore zilnic acasă, pe lângă job. Sunt puţini bărbaţii care participă la treburile casei