Antena Meniu Search
x

Francezii de la Naval Group mai au 2 zile să semneze contractul de 1,2 mld. euro pentru corvete. Dacă nu, îl ia Damen

Francezii de la Naval Group mai au două zile la dispoziție pentru a semna contractul de 1.2 miliarde de euro pentru corvete, a declarat ministrul propus al Apărării, Angel Tîlvăr, la audierile din Parlament. În caz contrar, contractul va fi atribuit olandezilor de la Damen.

de Redactia Observator

la 14.06.2023, 19:20

corvetă GoWind de la Naval Group
Francezii de la Naval Group mai au 2 zile să semneze contractul de 1,2 mld. euro pentru corvete. Dacă nu îl ia Damen - Shutterstock (arhivă)

"La sfârşitul acestei săptămâni aşteptăm răspunsul de la partea franceză, după care va fi solicitat următorul. Și după decizia care se va lua vom şti ce avem de făcut în continuare. Noi ştim ce avem de făcut în România. Este un contract din 2019 care poate să îşi găsească o finalitate într-un sens sau altul în curând", a declarat Angel Tîlvăr, la comisiile de specialitate din Parlament.

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, declara în aprilie că România nu mai are răbdare în privinţa celor patru corvete pe care se străduieşte, de mai bine de patru ani, să le cumpere. Atunci a fost efectuată o prelungire cu două luni, care expiră în iunie.

"Din păcate, de mai bine de patru ani avem procese, apoi o perioadă de negociere foarte lungă. E o asociere dintre români şi francezi care, după cum văd în ultima vreme, nu funcţionează foarte bine. La cererea celor doi asociaţi, am mai făcut o prelungire de două luni. În foarte scurt timp, însă, la finalul lunii următoare va trebui să vedem dacă, într-adevăr, cei care au câştigat această licitaţie sunt în stare să prezinte o ofertă viabilă pentru noi, dacă nu, va trebui să căutăm o altă soluţie", spunea ministrul de atunci al Apărării. Vasile Dîncu explica la momentul respectiv faptul că nu doar cei doi asociaţi au un rol în această întârziere, ci şi procedurile greoaie privind licitaţiile şi achiziţiile.

Naval Group ar putea pierde contractul uriaș pentru corvete

Pe acelaşi subiect

Dacă francezii nu semnează în următoarele două zile, contractul va fi atribuit companiei olandeze Damen, care este condusă pe plan local de generalul Gheorghe Savu, fostul șef al Direcției Generale de Informații a Armatei, informează defapt.ro.

Conform sursei citate, semnarea contractului este puțin probabilă în contextul în care cele două firme nu au ajuns la o înțelegere cu privire la modul în care se împart banii și riscurile, potrivit unei declarații făcute de Laurent Mourre, vicepreședinte pe Europa și America de Nord al Naval Group.

Potrivit unor surse din MApN, francezii ar putea să primească o prelungire a termenului scadent cu 30 de zile doar dacă vor trimite o cerere de clarificări.

În cazul în care asocierea franco-română nu va semna contractul, Ministerul Apărării Naționale este obligat să atribuie contractul ofertantului de pe locul doi. Mai exact, olandezilor de la Damen, care au depus o ofertă de 1,255 miliarde de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Francezii de la Naval Group mai au 2 zile să semneze contractul de 1,2 mld. euro pentru corvete. Dacă nu, îl ia Damen