Antena Meniu Search
x

Gigantul finlandez care vine în România va oferi salarii duble față de media din zonă. Cât vor lua cei peste 500 de angajați

De la începutul războiului din Ucraina, sute de companii occidentale și-au anunțat înghețarea activităților sau chira retragerea completă de pe piața rusească. O astfel de decizie oferă României șansa de a atrage noi investitori sau de a-i determina pe cei care au făcut asta deja să-și crească prezența în țara noastră. Printre companiile care aleg Românie se numără și gigantul finlandez producător de anvelope, Nokian.

de Redactia Observator

la 18.01.2023, 21:34

Gigantul finlandez care vine în România va oferi salarii duble față de media din zonă. Cât vor lua cei peste 500 de angajați - Profimedia

Gigantul finlandez a anunțat că va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope la Oradea. Päivi Antola, șeful Departamentului de relații cu investitorii, a explicat că compania a ales Oradea după ce a luat în calcul aspecte precum sursele de energie, aspectele logistice și, mai ales, forța de muncă disponibilă.

Primele informații legate de salariile pe care Nokian le oferă viitorilor angajați de la fabrica din Oradea vor fi de 5.800 de lei. Jurnaliștii de la HotNews notează că acest nivel de remunerare este aproape dubli față de media regiunii.

Ajutor de 100 de milioane de euro de la statul român

În ședința de guvern de pe 18 ianuarie, Guvernul a aprobat un memorandum prin care investiția făcută de gigantul finlandez va fi subvenționată cu 100 de milioane de euro. Informațiile legate de acest ajutor au fost făcute publice la finalul anului trecut,  dar adoptarea actelor normative necesare a avut loc abia în ședința de miercuri.

Pe acelaşi subiect

"Un nou proiect de investiții va fi demarat la Oradea, cu sprijin guvernamental. Este o investiție care face obiectul memorandumului pe care Guvernul l-a aprobat astăzi, acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc companiei Nokian Tyrs Plc, în contextul în care această companie are intenția să înființeze în țara noastră o unitate de producție anvelope pentru autoturisme, în județul Bihor. Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant și va avea o valoare de aproape 100 de milioane de euro, mai exact 99,55 milioane euro, fiind acordat pe o perioadă de 5 ani, între 2023 și 2028.

Aceste sume de bani vor asigura finanțarea costurilor legate de înființarea fabricii, dar și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții, ajutorul de stat urmând a fi acordat după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană. Capacitatea planificată de producție a noii unități este de 6 milioane de anvelope pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație, ceea ce va include și avantaje legate de un nivel ridicat de automatizare și precizie. Valoarea totală a investiției, nominal, este de 626,42 de milioane de euro, costurile eligibile fiind de 611,42 de milioane de euro", a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

O ieșire controlată de pe piața rusă

La sfârşitul lunii iunie, Nokian Tyres a declarat că va iniţia o ieşire controlată de pe piaţa rusă, din cauza războiului Rusiei din Ucraina.Compania, care producea 80% din anvelopele sale pentru autoturisme în Rusia, desfăşura operaţiuni în această ţară din 2005.

"Tranzacţia este supusă aprobării de către autorităţile de reglementare relevante din Rusia şi a altor condiţii, ceea ce creează incertitudini substanţiale legate de momentul, termenii şi condiţiile şi încheierea tranzacţiei", a spus Nokian într-un comunicat.

Nokian Tyres înregistrase deja o depreciere de 280,7 milioane de euro şi o reducere a valorii activelor de 20 de milioane de euro în Rusia, în trimestrul al doilea.Activele sale din Rusia şi Belarus, excluzând elementele fiscale şi financiare, se ridicau la sfârşitul trimestrului al treilea, la 590,4 milioane de euro, iar activele sale nete, excluzând datoria netă, se ridicau la 480,3 milioane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Gigantul finlandez care vine în România va oferi salarii duble față de media din zonă. Cât vor lua cei peste 500 de angajați