Antena Meniu Search
x

Guvernul a aprobat o nouă modalitate de plată a facturilor cu cardul de energie, pe lângă cea la oficiul poștal sau prin poștaș

Guvernul Ciucă a aprobat în ședința de marți o nouă modalitate de plată privind ajutorul de încălzire. Este vorba de plata online cu ajutorul cardului de energie, pe lângă plata la ghişeul Poştei Române sau prin poştaş.

de Redactia Observator

la 31.01.2023 , 13:41

Guvernul a aprobat o nouă modalitate de plată a facturilor la energie din ajutorul de încălzire - Observator

4 milioane de beneficiari şi un miliard de euro este bugetul acestei scheme naţionale de ajutor pentru plata ajutorului de energie. El a mai anunţat că începând cu data de 15 februarie va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investtiţiilor la Poşta Română pentru a se efectua plăţile din acest ajutor şi începând cu data de 20 februarie se vor putea efectua plăţile.

”Guvernul a aprobat astăzi, prin Ordonanţă de Urgenţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire, este vorba de plata online care va funcţiona pentru ca beneficiarii să poată face aceste plăţi de la locul de domiciliu. Practic, vor putea accesa aplicaţia informatică prin introducerea condului, a seriei cardului de energie şi apoi cele trei documente pentru efectuarea plăţilor, necesare pentru decontarea banilor din ajutorul de încălzire, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura justificativă privind datoria faţă de furnizorul de energie”, a anunţat Marcel Boloş, care a precizat că acestea se vor trimite în aplicaţia informatică împreună cu poşta electronică, adresa de email a beneficiarului, care va primi un mesaj automat că documentele au fost recepţionate de Poşta Română.

Cardurile de energie sunt distribuite de pe 20 februarie

Articolul continuă după reclamă

Ulterior, vor fi verificate documentele trimise, în termen de maximum 5 zile, a mai spus Boloş, arătând că dacă operaţiunea este aprobată, se va primi tot prin poşta electronică dovada serviciilor de mandat poştal. ”În acest fel avem trei modalităţi de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire, de către beneficiari”, a mai arătat Boloş, potrivit News.ro. Ministrul a precizat că prima este prezentarea la oficiul poştal, a doua direct la poştaş şi începând de astăzi prin plăţile online. 

Pe acelaşi subiect

Ministrul Investiţiilor a mai spus că de reţinut este că începând cu ziua de mâine se vor distribui cardurile de energie prin Poşta Română, începând cu data de 15 februarie va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investtiţiilor la Poşta Română pentru a se efectua plăţile din acest ajutor şi începând cu data de 20 februarie, aşa cum a anunţat şi premierul, se vor putea efectua plăţile. Ministrul Investiţiilor a mai spus că este vorba de 4 milioane de beneficiari şi de 5 miliarde de lei, reprezentând un miliard de euro este bugetul acestei scheme naţionale pe care o au în derulare.

Românii care primesc 1.400 lei pentru plata facturilor

Marcel Boloş a mai spus că este vorba de prima experienţă privind interogarea bazelor de date şi a listelor de beneficiari, fiind forma prin care au scutit beneficiarii de depunerea acestor cereri şi a întregului proces birocratic de obţinere a cardului de energie. Astfel, cardul de energie ajunge direct la beneficiarii care sunt prevăzuţi în listă şi locul de consum, respectiv gosppodăria este cel care face obiectul acordării acestui ajutor de sprijin, cu valoarea de 1.400 de lei, în două tranşe, tranşa din luna februarie şi cea din luna septembrie 2023.

Cine nu plăteşte la timp se alege cu penalizări

Cine nu plăteşte în 20 sau 30 de zile de la primirea facturii, va avea de achitat penalizări: 0,2% din datorie pe zi. Şi proprietarii apartamentelor racordate la reţeaua de termoficare vor putea să plătească încălzirea cu banii daţi de stat. De luna viitoare, fiecare locatar va primi factură individuală pentru apă caldă şi căldură. Dacă vrea să o deconteze, trebuie să ceară administratorului de bloc nota de plată şi să o prezinte poştaşului sau angajatei de la oficiul poştal.

Guvernul vrea să ofere ajutorul pentru încălzire şi anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a părut exagerată reacţia publicului la momentul Babasha de la concertul Coldplay?
Observator » Stiri economice » Guvernul a aprobat o nouă modalitate de plată a facturilor cu cardul de energie, pe lângă cea la oficiul poștal sau prin poștaș