Antena Meniu Search
x

Video Guvernul se pregăteşte să reglementeze activităţile casnice. Potrivit INS, 39% din populație este inactivă

Guvernul se pregăteşte să reglementeze activităţile casnice. Asta înseamnă că persoanele care în prezent câştigă venituri din astfel de activităţi vor putea contribui la bugetul de pensii sau asigurări de sănătate. Vor avea şi beneficii, spune Ministrul Muncii.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 07.07.2021, 08:58

Vezi și

Vorbim de persoanele care prestează pentru alţii activităţi gospodăreşti cum ar fi menajul casnic, pregătirea mesei, grădinăritul sau îngrijirea animalelor de companie. Ministrul Muncii susține că aproximativ 1,2 milioane de români ar putea să intre legal pe piața muncii în acest fel, prin reglementarea activităţilor pe care acum le prestează "majoritar la negru" - este chiar declaraţia Ralucăi Turcan.

Raluca Turcan vrea să reducă munca la negru

Ea a mai precizat că a discutat cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor despre reglementarea acestor activităţi, iar concluziile sunt acelea că demersul ar putea aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie.

Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă, însă cei din guvern cred că în acest procent se regăsesc şi mulţi dintre cei care prestează activităţi casnice. "Ne dorim că aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună varianta tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru că oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru", a adaugat Turcan. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Guvernul se pregăteşte să reglementeze activităţile casnice. Potrivit INS, 39% din populație este inactivă