Antena Meniu Search
x

Ifo Institute: România va încheia 2023 cu o inflație medie de cel puțin 10%, peste media globală

Rata medie a inflației preconizate în 2023 la nivel mondial este de 7%, transmit experţii de la Ifo Institut . Aceasta este mediana ratelor medii de inflație preconizate la nivel de țară. Mediana este utilizată deoarece ratele de inflație preconizate variază mult între regiuni și sunt drastic mai mari în anumite țări și în regiuni precum Africa decât în restul lumii.

de Adrian Popovici

la 17.07.2023, 16:34

Ifo Institute: România va încheia 2023 cu o inflație medie de cel puțin 10%, peste media globală - Shutterstock

Scenariile legate de evoluţia inflației pe termen scurt continuă să stagneze la un nivel ridicat la nivel mondial. Experții se așteaptă, de asemenea, la rate mari ale inflației la nivel mondial şi în anii următori. Cu toate acestea, cu o rată medie a inflației preconizată de 6% pentru 2024, este de așteptat o ușoară scădere în medie față de 2023. Pe termen lung până în 2026, inflația va rămâne, de asemenea, ridicată, în jur de 4,9%.

În Europa, proiecţiile legate de inflaţie sunt la cel mai scăzut nivel la nivel mondial, atât pentru anul curent, cât și pentru anii 2024 - 2026. Deși există o tendință descendentă a inflației preconizate, experții nu se așteaptă la o revenire la obiectivul de inflație al BCE de aproape de 2% până în 2026. Există, de asemenea, diferențe majore în ceea ce privește previziunile specifice fiecărei regiuni din Europa. De exemplu, ratele inflației preconizate pentru 2023 sunt semnificativ mai mari în Europa de Est decât în alte părți ale continentului.

În acest context, după cum arată datele experților, România va încheia 2023 cu o inflație medie de cel puțin 10%, peste media globală. Se află astfel într-o situație similară Cehiei și Poloniei, dar mult înaintea Ungariei, cu o inflație prognozată de 18-20%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri economice » Ifo Institute: România va încheia 2023 cu o inflație medie de cel puțin 10%, peste media globală