Antena Meniu Search
x

IMM Invest, program blocat de birocrație

Mii de afaceri au intrat în colaps. Pentru a nu se prăbuşi de tot, economia României primeşte, cât să supravieţuiască, bani de la guvern. Prin şomaj tehnic şi IMM Invest. În practică însă, din cele peste 50 de mii de dosare trimise către bănci, doar 17 s-au şi finalizat. Mulţi antreprenori ar putea recurge la disponibilizări în masă să reziste. Sau insolvenţă, atrag atenţia economistii.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 18.05.2020, 00:26

Vezi și
  • Peste 630 de mii de contracte au fost suspendate în România.
  • Şomajul tehnic a fost prelungit până la 1 iunie.

Pentru mulţi antreprenorii din industria HORECA, 15 mai este doar o dată în calendar. Starea de urgenţă a încetat, dar criza coronavirusului tot nu le permite să repornească business-urile. Mai grav este că plătesc facturi la fel ca-n perioada de boom.

Dan Pastiu, fondator lanţ restaurante: Chiriile au curs in continuare, restul platilor - impozite, TVA, tot ce inseamna abonamente le-am plătit in continuare.

Liniile de credit garantate de stat i-ar ajuta să se pună pe picioare. Doar că din cele 100 de mii de firme care s-au înregistrat pe platforma IMM Invest pentru a beneficia de aceste împrumuturi, la bănci au ajuns doar jumătate. Şi doar 17 au primit aprobarea.

Dan Pastiu, fondator lanţ restaurante: Mentinerea angajatilor fara un ajutor de finantare din partea bancilor va fi una foarte grea. Nu stim ce va veni, s-ar putea sa vina si un al doilea, al treilea val.

Adrian Negrescu, consultant economic: Firmele aveau nevoie acum de bani.  În 24 de ore, în 48 ore. Așa cum s-a întâmplat în alte tari. În Marea Britanie poți obtine în 24 de ore un împrumut de la banca garantat de stat pe 12 luni.

Fără capital de lucru și cu o cerere în scădere, în jur de 150 de mii compani din industria ospitalităţii, transporturi, prestări servicii sau industria prelucrătoare riscă să se închidă în perioada următoare.

Roxana Vlăsceanu, avocat specializat in insolvenţă: Putem vorbi de intreprinderi mici si mijlocii, societati slab capitalizate care au un grad de lichiditate pe termen scurt redus si un grad de indatorare pe termen lung ridicat.

 ... Sau să recurgă la disponibilizări în masă pentru a rămâne pe linia de plutire. Unii deja au făcut-o. Peste 360 de mii de români au fost deja concediaţi.

Vlad Sarca, antreprenor: Cred ca e foarte important ca unii dintre ei să fie mai flexibili sau chiar să se recalifice.

În unele domenii, mai este loc pentru angajări.

Vlad Sarca, antreprenor: În IT în continuare vor fi deficite. Vorbim despre meserii specifice constructiilor – electricieni, sudori, instalatori. Și multe alte meserii care au fost neglijate de invatamantul din cazul scolilor profesionale.

La finalul stării de urgenţă erau peste 630 de mii de contracte suspendate. Ministerul Muncii nu exclude ca numărul lor să crească, având în vedere că şomajul tehnic a fost prelungit până la 1 iunie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » IMM Invest, program blocat de birocrație