Antena Meniu Search
x

Video Imobiliare cu vânzări-record. De ce s-au apucat brusc românii să cumpere apartamente în Bucureşti

Record la vânzările de apartamente din Bucureşti. Capitala a înregistrat cele mai multe achiziţii imobiliare din ultimii 15 ani la sfârşitul anului trecut. Iată ce se ascunde în spatele acestor cifre surprinzătoare.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 09.03.2024, 19:30

Vezi și

Suntem o ţară de proprietari şi putem spune asta când vedem cifrele: statisticile arată că 95% dintre români au case pe numele lor, aşa că România rămâne ţara campioană la acest capitol, în Europa. Iar dorința de a deveni proprietari rămâne în continuare puternică şi chiar s-a accentuat la finalul anului trecut.

Vânzări record de apartamente

Principala explicaţie este modificarea legislaţiei fiscale. Viitorii proprietari s-au grăbit astfel să cumpere o locuinţă înainte de 1 ianuarie 2024, moment în care cota minimă de TVA a crescut cu 4 procente pentru locuinţele cu o valoare de până în 120.000 de euro.

Aşa că în Bucureşti, în decembrie anul trecut s-au vândut peste 9.000 de locuinţe, adică o creştere cu aproape 38% faţă de ianuarie anul acesta. Şi în toate celelalte mari oraşe, numărul proprietarilor este destul de ridicat. Aproape 70% dintre locuitorii cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani trăiesc într-o casă cumpărată de ei, arată datele Eurostat.

Avem un interes mare pentru achiziţii de locuinţe, însă mulţi sunt cu ochii şi pe chirii. 13% dintre românii din aceeaşi categorie de vârstă sunt chiriaşi, iar 18% chiar împart apartamentul cu părinţii sau prietenii. Motivul? Au locuri de muncă flexibile, aşa că nu vor să se lege de o proprietate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Imobiliare cu vânzări-record. De ce s-au apucat brusc românii să cumpere apartamente în Bucureşti