Antena Meniu Search
x

Investiţie gigant în România: 1 miliard de euro într-o fabrică inteligentă de lângă Bucureşti. Producția va crește de 40 de ori în patru ani

Prime Batteries Technology, o fabrică inteligentă românească, ce produce baterii litiu-ion la Cernica în Ilfov, are de joi printre acţionari grupul european EIT InnoEnergy care o va ajuta să-și crească de 40 de ori capacitatea de producție, de la 0,2 GWh la 8 GWh. Experţii din energie susţin că valoarea investiţiei se ridică la aproape 1 miliard de euro. EIT InnoEnergy este susținută de Instituţia Europene de Inovare şi Tehnologie, un organism al Uniunii Europene.

de Redactia Observator

la 11.11.2022, 12:40

Investiţie gigant în România: 1 miliard de euro într-o fabrică inteligentă de lângă Bucureşti. Producția va crește de 40 de ori în patru ani
Prime Batteries Technology - Prime Batteries Technology

"Astăzi la Bruxelles, EIT InnoEnergy, cea mai activă organizaţie a UE în domeniul inovaţiei în energie, intră în acţionariatul unui start up românesc (Prima Batteries Technology) ce ar putea deveni cel mai mare proiect industrial green-field românesc după Revoluţie cu o investiţie totală planificată de 1 miliard de euro. Realizarea proiectului va avea un impact minim de 5% pe balanţa comercială a României" a scris Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, întru-un mesaj postat pe Facebook. 

Reprezentanţii conglomeratului european, EIT InnoEnergy, au anunţat, joi, la Bruxelles că intră în acţionariatul Prime Batteries Technology din Ilfov. Producătorul român de baterii ar urma să îşi crească capacitatea anuală de producţie de baterii la 8 GWh, de la 0,2 GWh în prezent, investiţie care s-ar ridica la 800 milioane de euro, potrivit estimărilor experţilor din energie. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, vorbeşte de o investiţie totală planificată de 1 miliard de euro.

"Am asigurat deja majoritatea comenzilor pentru 2023 şi 2024. Datorită cererii în creştere, trebuie să ne creştem capacitatea de producţie. Ambiţia noastră este să creştem producţia noastră anuală la 2 GWh până în 2024 şi la 8 GWh până în 2026. Vom face acest lucru prin dezvoltarea în continuare a fabricii noastre inteligente care, în acelaşi timp, ne permite să producem baterii la un cost semnificativ mai mic", a spus Vicenţiu Ciobanu, director executiv şi acţionar la Prime Batteries Technology, potrivit Mediafax

Principala materie primă pentru fabrica de la Cernica va fi litiu, nichel, cupru şi aluminiu. Compania spune că lanțul său de aprovizionare este unul european și nu importă nimic din China. Majoritatea materialelor provin global, din Australia, Canada, America de Sud, de peste tot din lume, potrivit economedia.ro. "Mă refer aici la partea de minerale care vin rafinate către Europa, iar apoi din Uniunea Europeană, de la furnizori sau mai bine spus mari extractori de minerale care sunt jucători la nivel global. Noi cumpărăm acele materiale, le procesăm și facem produsul final", spune Adrian Polec, acţionar la Prime Batteries Technology.

Pe acelaşi subiect

Ce este Prime Batteries Technology şi cine o conduce

În acest moment, Prime Batteries are o capacitate de producţie de baterii litiu-ion în România de circa 0,2 GWh anual. Detaliile tranzacţiei încă nu au fost prezentate, în speţă ce procent din Prime Batteries va deţine EIT InnoEnergy şi cât plăteşte pentru participaţie. Potrivit datelor agregate de platforma Confidas, Prime Batteries Technology este deţinută în proporţie de 19,5% de Vicenţiu Ciobanu, de Adrian Polec (70,5%) şi în proporţie de 10% de o companie olandeză din domeniul bateriilor.

Prime Batteries a avut în 2021 afaceri de circa 8 milioane de euro, cu un profit de aproape 1 milion de euro şi 35 de angajaţi. Conglomeratul ETI InnoEnergy, co-fondat în 2008 de Uniunea Europeană, este format din mai multe bănci, companii, universităţi.

"EIT InnoEnergy sprijină inovaţiile într-o serie de domenii. Acestea includ stocarea energiei, transportul şi mobilitatea, sursele regenerabile şi clădirile şi oraşele durabile – valorificând ecosistemul său de încredere de peste 1200 de parteneri şi 29 de acţionari. Cele peste 180 de companii din portofoliu sunt pe cale generează 72,8 miliarde euro în venituri şi economisesc 1,1 gigatone de dioxid de carbon, anual, până în 2030", transmit reprezentanţii conglomeratului.

Potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru, România a încheiat de curând un parteneriat cu InnoEnergy, prin care va forma şi recalifica 20.000 de specialişti în baterii, care va contribui la dezvoltarea cercetării şi inovare în regiunile de inovare aflate în urmă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Investiţie gigant în România: 1 miliard de euro într-o fabrică inteligentă de lângă Bucureşti. Producția va crește de 40 de ori în patru ani