Antena Meniu Search
x

Kelemen Hunor susţine că trebuie luată o decizie privind sistemul de compensare a preţului energiei. "Soluţia este să plătim către producători, nu către furnizori"

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, susţine că trebuie luată cât mai repede o decizie privind un nou sistem de compensare a preţului energiei, pledând pentru o piaţă reglementată şi pentru compensarea preţului la producători, şi nu la furnizori, aşa cum se întâmplă în prezent, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 08.11.2022, 21:55

Kelemen Hunor
Kelemen susţine că România trebuie să se întoarcă la o piaţă reglementată - Shutterstock

Kelemen a declarat, la Europa FM, că încă de la începutul anului UDMR a spus că România trebuie să se întoarcă la o piaţă reglementată, lucru susţinut chiar şi de reprezentanţii furnizorilor, dar nu a existat un consens în coaliţie şi consideră că deja ar fi trebuit să se fi luat o decizie în acest sens.

"Ce înseamnă piaţă reglementată? Stabileşti pentru curentul electric, şi aici vorbim de energie electrică, un preţ maximal peste care nu poate să meargă niciun furnizor şi, bineînţeles, un preţ pentru consumatori. Şi diferenţa plăteşti. Şi întrebarea este unde plăteşti? Soluţia este să plătim către producători, nu către furnizori, fiindcă este mult mai uşor să compensezi din punct de vedere tehnic şi procedural cantitatea cumpărată de la producători, decât fiecare factură separat şi să verifici milioane de facturi, să vezi dacă sunt eligibile, să treacă prin nu ştiu ce filtru. Şi, atunci, asta a fost propunerea, asta a fost soluţia, fiindcă noi producem cam 54 terawaţi energie electrică, marea majoritate a producătorilor sunt în proprietatea statului şi prin OPCOM şi Transelectrica se poate face acest comerţ bilateral cu furnizorii şi poţi să compensezi producătorul ca să simplifici şi mai mult această ecuaţie şi acest sistem despre care noi am vorbit", a explicat Kelemen Hunor.

El a făcut referire şi la propunerea premierului Ciucă, ce vizează o piaţă semireglementată, ceea ce înseamnă că nu se vinde toată cantitatea de energie electrică produsă pe piaţa OPCOM, ci doar 80%, întrucât mai există contracte semnate iar diferenţa trebuie cumpărată pe piaţa externă.

"Acest lucru înseamnă că, într-adevăr, o cantitate semnificativă, dar nu foarte mare, mai ales faţă de alte state, trebuie cumpărată pe piaţa liberă, pe care nu poţi să o reglementezi, cum se vinde la o bursă externă şi mai ales dacă trebuie să cumperi de la o zi la alta, unde preţurile sunt foarte volatile. Şi atunci sigur că suntem în situaţia semireglementată sau parţial reglementată, dar decizia trebuie să o luăm", a arătat vicepremierul.

Pe acelaşi subiect

Kelemen susţine compensarea la producători

Acesta a atras atenţia că, prin mecanismul de compensare la furnizori, aceştia au o problemă de cash şi există riscul ca un furnizor mare să intre în faliment sau în incapacitate de plată şi să nu aibă cine să preia un număr mare de consumatori.

"Trebuie să simplificăm această procedură de compensare şi e mult mai uşor să compensezi tu la producător decât la furnizor, fiindcă acolo ai o cantitate mare, o cantitate globală şi poţi să decontezi acolo, în acea zonă", a spus Kelemen.

El a menţionat că, în urmă cu trei săptămâni, ANRE a fost solicitat să vină cu propuneri şi a fost prezentată soluţia privind compensarea pe piaţă reglementată iar săptămâna trecută, preşedinţii celor trei partide din coaliţie au avut o discuţie pe acest subiect şi acum fiecare trebuie să analizeze şi să comunice ce variantă susţine.

"În ceea ce ne priveşte, susţinem această variantă de compensare la producător, şi nu la furnizor, pe fiecare factură, fiindcă este mult mai simplă. Şi, slavă Domnului, în acest moment, noi producem peste 90% din necesarul intern, atât casnic, cât şi non casnic, din 57 de terawaţi, 54 produce România", a subliniat Kelemen.

Vicepremierul a punctat faptul că se doreşte ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare acest nou sistem de compensare şi este important ca decizia să fie luată cât mai repede pentru ca toată lumea să aibă timp să se pregătească.

"Deci, din acest punct de vedere, consumatorul final casnic sau non casnic nu va simţi nimic din această schimbare de calcul şi de compensare. Deci, nu va fi nicio problemă la nivel de consumator final. Problema va fi la compensare, între furnizori şi Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, cum e astăzi, între statul român şi producători, dacă reuşim să implementăm această variantă", a mai precizat Kelemen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Kelemen Hunor susţine că trebuie luată o decizie privind sistemul de compensare a preţului energiei. "Soluţia este să plătim către producători, nu către furnizori"