Antena Meniu Search
x

Video Locurile de muncă part-time, tot mai populare printre români. Care sunt domeniile cele mai căutate de cei care vor să-și crească veniturile

Românii se obişnuiesc tot mai mult cu ideea de a avea un job cu jumătate de normă. Din acest motiv, numărul locurilor de muncă part-time scoase pe piaţă în acest an a crescut cu 10%.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 20.10.2023, 09:58

Vezi și

Andreea Filip, reporter Observator: "Cele mai căutate domenii sunt, printre altele retail, entertainment, turism, asigurari sau call center. Peste 62.000 de locuri de muncă part-time au intrat pe piață de la începutul anului și până acum, cu 10% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai interesați sunt tinerii pentru că vor să câștige experiență dar și un venit în plus, vorbim despre categoria 18-24 de ani. Următoarele categorii, 25-35 sau 36-45, sunt persoane care nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au. Și munca de acasă a câștigat teren în ultima perioadă, un procent dublu față de anii anteriori. În schimb, în ceea ce privește joburile sezoniere, aici avem înregistrată o scădere, nu semnificativă, de 5%."

Joburile part-time, căutate de români

Căutările pentru joburile de weekend au crescut cu 200%, iar cele pentru part-time cu peste 50% de la începutul anului, românii fiind tot mai hotărâţi să-şi suplimenteze veniturile, potrivit unui sondaj publicat în primăvară. Astfel, peste 450.000 de aplicări au fost înregistrate de la începutul anului pentru joburile part-time, în condiţiile în care, în a doua jumătate a anului trecut, aplicările pentru acest tip de locuri de muncă au scăzut, ca urmare a deciziei de a fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie. Celor peste 450.000 de aplicări s-au adăugat aproape 37.000 de aplicări pentru joburile project based, ambele variante cumulând aproximativ 15% din totalul aplicărilor aferente perioadei ianuarie - aprilie 2023.

"Dincolo de aplicările propriu-zise, vedem un interes substanţial crescut în căutările făcute de candidaţi pe cuvintele cheie 'part time' şi 'locuri de muncă de weekend'. Dacă pentru primele avem o creştere de peste 50% faţă de anul trecut, pentru joburile de weekend interesul a crescut cu 200%. Aceste cifre ne arată că, pentru tot mai mulţi români, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vieţii, motiv pentru care caută variante prin care să câştige bani în plus. Interogările pe care le fac în platformă anunţă, totodată, o avalanşă de aplicări pe locurile de muncă part-time sau pe cele project based în perioada care urmează", a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Conform sursei citate, jumătate dintre cele peste 450.000 de aplicări înregistrate anul acesta pentru joburi cu jumătate de normă au venit din partea candidaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, care fie încă nu câştigă salariul dorit la locul de muncă principal, fie vor să facă o schimbare de carieră şi, pentru o perioadă, vor să încerce şi altceva. Totodată, numărul de aplicări scade drastic în cazul candidaţilor care au peste 36 de ani şi care aleg, mai degrabă, să aştepte până când vor găsi un job mai bine plătit decât să lucreze în două locuri diferite simultan.

"Am remarcat, totodată, că un sfert dintre aplicările pentru poziţiile part-time vizează locurile de muncă remote, astfel încât candidaţii să se asigure că au flexibilitate asupra propriului timp şi că nu vor avea presiunea deplasării zilnice de la un sediu la altul", mai spune Roxana Drăghici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Stiri economice » Locurile de muncă part-time, tot mai populare printre români. Care sunt domeniile cele mai căutate de cei care vor să-și crească veniturile