Antena Meniu Search
x

Video Mai multă muncă, mai puţină relaxare. Timpul liber a devenit un lux: petrecem aproape 40 de ore pe săptămână la serviciu

În secolul vitezei, timpul liber a devenit un lux pe care ni-l permitem din ce în ce mai puţin. O arată studiile din ultimii ani care au scos la iveală faptul că, deşi muncim mai puţin, ne relaxăm tot mai greu. Suntem constant în criză de timp şi am uitat de micile clipe de repaos.

de Adrian Obreja

la 02.11.2021, 16:27

Vezi și

Grăbiţi, agitaţi, îngrijoraţi. În marile oraşe, nu e timp de relaxare. "Gospodărie, creştere copil, scoate-o în parc, cam aşa. Îmi cer scuze, nu pot să ... (Timpul n.r.) E limitat, foarte limitat", spune o femeie. Deşi numărul mediu de ore pe care le petrecem la muncă a scăzut în ultimii 30 de ani, avem tot mai puţin timp liber. Motivul? O bună parte a timpului liber câştigat prin reducerea orelor de muncă se iroseşte în trafic. Asta mai ales în oraşele mari şi aglomerate, iar cealaltă parte se consumă acasă, cu treburile gospodăreşti şi creşterea copiilor.

"Am ajuns să avem câte două joburi să ne putem duce viaţa de azi pe mâine, facturile au crescut, salariile au stagnat. Singurul lucru la care ne gândim acum nu este timpul liber pentru recreere, e cum să facem în aşa fel încât să ne ajungă timpul să putem lucra, să beneficiem de acei banuţi, să ne putem permite să achităm facturile", este de părere o femeie.

Telemunca, o soluţie pentru a economisi timp

O soluţie pentru economisirea timpului ar putea fi telemunca. Angajaţii economisesc astfel timpul pe care l-ar fi petrecut în trafic. "Văd cum colegii mei muncesc altfel, sunt mai creativi şi preferă să lucreze în propriul lor confort, livrând la timp poate ce lua mai mult timp la birou. Confortul lor este mult mai ridicat şi cred că sunt mult mai performanţi", spune Marius Geru, angajator.

Românii petrec aproape 40 de ore pe săptămână la serviciu

Chiar dacă ne petrecem mai puţin timp la muncă faţă de anii trecuţi, suntem tot în fruntea clasamentului la nivel european. Românii petrec aproape 40 de ore pe săptămână la serviciu, în timp ce restul europenilor, doar 37 de ore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Mai multă muncă, mai puţină relaxare. Timpul liber a devenit un lux: petrecem aproape 40 de ore pe săptămână la serviciu