Antena Meniu Search
x

Video Măsurile fiscale ale Guvernului ar putea pune lacătul pe ușa Muzeului Astra din Sibiu. Manager: "Noi contăm pe piaţa turismului cultural"

Afectaţi de reforma bugetară ar putea fi şi aproape o sută de angajaţi ai Muzeului ASTRA din Sibiu, care ar rămâne fără un loc de muncă dacă ordonanţa privind reducerea cheltuielilor în domeniul culturii va fi adoptată. Managerul instituţiei spune că în aceste condiţii instituţia nu va mai putea să-şi desfăşoare activitatea. Directorii muzeelor emblematice din România iau în calcul posibilitatea să închidă muzeele timp de două săptămâni în semn de protest.

de Redactia Observator

la 18.08.2023, 07:56

Vezi și

Muzeul ASTRA este cel mai mare muzeu în aer liber din sud estul Europei. Aproape jumătate dintre angajaţi ar trebui să plece acasă. Asta înseamnă că activitatea instituţiei culturale va fi blocată complet.

Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA: Dacă ordonanţa cum apare în spaţiul public, pentru că nu am văzut pe nimeni să şi-o asume cea care apărut în spaţiul public, va apărea aşa, muzeul Astra nu va mai funcţiona. Pentru că din bugetul, procentul de 7,5% dacă primim la noi se reduce bugetul cu 40%. Când spun reducerea cu 40% implică inclusiv reducerea de personal cu 40 sau 50 %. Automat multe departamente vor fi desfiinţate şi multe activităţi nu mai pot să fie funcţionale. 

Ordonanţa privind reducerea cheltuielilor, făcută fără a se cunoaște realităţile din teren

Managerul Muzeului ASTRA spune că ordonanţa privind reducerea cheltuielilor în domeniul culturii a fost făcută fără a se cunoaște realităţile din teren.

Pe acelaşi subiect

Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA: Noi contăm pe piaţa turismului cultural, mai ales la Sibiu. Dau exemplu de anul trecut, că am avut 425.000 de vizitatori şi în jur de 600.000 de lei venituri proprii. 100.000 de oameni care au venit la muzeul Astra dacă au consumat în oraş de 300 de lei de persoană sunt deja 30 de milioane de lei bani pompaţi în bugetul local şi judeţean. 

Managerii instituţiilor sunt dispuşi să sisteze activitatea cu publicul în semn de protest

Vizitatorii sunt impresionaţi de frumuseţea muzeului, iar mulţi dintre ei cred că acesta nu ar mai putea fi întreţinut atât de bine dacă o parte dintre angajaţi vor fi daţi afară.

Turistă: Concediind atâţia oameni din cadrul muzeului, eu cred că activitatea nu se va mai defăşura atât de frumos, nu va mai fi atât de îngrijit. Turiştii vor fi mai puţini sau nu vor mai fi atraşi de muzeul neîngrijit. Eu consider că nu e o idee bună. 

Managerii instituţiilor de cultură aşteaptă lamuriri suplimentare din partea executivului. In caz contrar, unii dintre aceştia sunt dispuşi să sisteze activitatea cu publicul în semn de protest. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Măsurile fiscale ale Guvernului ar putea pune lacătul pe ușa Muzeului Astra din Sibiu. Manager: "Noi contăm pe piaţa turismului cultural"