Antena Meniu Search
x

Video Metoda testată la Iași care ar putea salva agricultura românească. Dispar cheltuieli importante, de până la 25%

Un tip de agricultură mai puţin tradiţională, testat de câțiva ani deja la Universitatea de Științe ale Vieții din Iaşi, dă speranțe fermierilor. E vorba de seminţe cultivate cu semănători speciale, care nu au nevoie ca pământul să fie arat. Sistemul nu lasă apa din sol să se evapore la fel de repede ca pe un teren lucrat, astfel că poate fi o soluţie şi la problema deşertificării.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 12.07.2022, 21:13

Vezi și

”5,6 la suprafaţă, 6,6 şi 6,7, adică ceva super mic. În sistemul no-tillage umiditatea este mai mare, în orice caz, undeva la 15, 16”, explică Mihu Gabriel, doctorand USV Iași. Seminţe puse într-un pământ nearat. Sistemul, folosit rar în România, a dat în acest an culturi bune, cu mai puţină cheltuială.

Sistemul no-tillage, salvarea agriculturii în condiții de secetă

”În cadrul acestei parcele experimentale, cultivată cu floarea soarelui în sistem no-tillage, putem observa stratul de mulci care protejează solul împotriva acţiunii directe a razelor ultraviolete, ducând şi la diminuarea procesului de deşertificare”, arată Tudor Aostăcioaei, doctorand USV Iași. ”Terenul nu a fost prelucrat, nu a fost arat, ci pur şi simplu am semănat direct în miriştea culturii”.

Universitatea de Ştiinţe ale Vieții din Iaşi testează sistemul deja de şapte ani. Marele avantaj e că nu există cheltuielile pentru pregătirea pământului. Producţia e asemănătoare cu cea din sistemul clasic. La grâu, spre exemplu, s-au făcut 5.400 de tone la hectar în acest an, în ciuda secetei.

Pe acelaşi subiect

”Dacă solul nu este afânat, brazda nu este întoarsă, apa, aşa puţină, cât este ea, rămâne acolo”, spune Prof. Univ. Dr. Gerard Jităreanu, rector USV Iași. ”În anii secetoși, semănatul direct asigură producţii cel puţin la nivelul sistemului convenţional. Deci dacă avem aceeaşi producţie, cu un cost de până la 25% mai redus”, adaugă el.

Investiția poate părea mare, dar costurile se amortizează rapid

Agricultorii care vor să testeze sistemul trebuie să fie pregătiţi pentru o investiţie iniţială. ”Trebuie achiziţionate semănători speciale, dar pe termen lung este o investiţie foarte profitabilă, care se amortizează în doi, maxim trei ani”, susține Prof. Univ. Dr. Gerard Jităreanu, rector USV Iași.

Pentru sceptici există varianta analizării solului în laborator. ”Aici suntem în etapa de determinare a stabilităţii solului şi observăm cumva evoluţia în timp a solului în funcţie de sistemul de lucrare utilizat. Se observă treptat o evoluţie mai bună la sistemul no-tillage”, arată Ilie Nistor.

Testele de la Universitatea din Iaşi se fac pe culturi de grâu, porumb, mazăre și floarea soarelui. La nivel mondial, în Statele Unite ale Americi, dar și în America de Sud, acest tip de agricultură este folosit cu succes pe zeci de milioane de hectare, de ani de zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Metoda testată la Iași care ar putea salva agricultura românească. Dispar cheltuieli importante, de până la 25%