Antena Meniu Search
x

Ministerul Agriculturii declară război speculanților din piețe. Cum vor autoritățile să-i ajute pe producători

Toţi vânzătorii din pieţe se laudă că marfa este sută la sută românească, proaspătă şi gustoasă. În realitate nu există vreo cale prin care să deosebim producătorii autentici de comercianţii care aduc legume şi fructe din import. Ministrul agriculturii vrea să stopeze această practică prin introducerea unui cod unic. Dacă îl vom scana cu telefonul, ne va arăta locul de unde provine marfa dar şi suprafaţa cultivată.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 07.06.2022, 10:26

Vezi și

Piaţa centrală din Craiova. Sute de tarabe, tone de marfă şi mulţi cumpărători. Cei mai mulţi ştiu la ce tarabă să se îndrepte, dar sunt destui care se orientează la faţa locului. E greu să îşi dea seama care e marfă autohtonă şi care e adusă din depozitele angro.

"Nici nu prea ai cum să îţi dai seama. Că sunt persoane care au o livadă mare să zicem şi vând aici la cei care au masă închiriată."

Situaţia nu e nici pe placul ministrului agriculturii, care declară război celor care fac bişniţă în baza certificatului de producător.

Citește și: Fructe benefice pentru organism. Ce recomandă nutriționiștii să incluzi în dieta zilnică

Pe acelaşi subiect

Ministrul, nemulțumit de situația din piețe

Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii: "Atunci când vin cu certificatele de producător să mergem să verificăm unde este suprafaţa, ce produce şi cât poate să producă. Că dacă ai o mie de metri pătraţi de solar şi vinzi o sută de tone de roşii, daţi-mi voie să cred că sunt luate de la Pucheni. Sau mai rău, din en gross."

În plus, fiecare producător ar putea primi un cod unic pe care va fi obligat să îl afişeze. Iar cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonul mobil, îl vom scana şi vom afla pe cine avem în faţă.

Cristina Oprea, reporter Observator: "Nu doar numele producătorului, dar și locul în care produce, suprafaţa cultivată şi ce anume produce. Am putea afla toate aceste informaţii de pe eticheta care însoţeşte marfa de pe tarabe".

"Eu chiar îmi doresc. Sunt producător adevărat, sunt de la Vădăstriţa, Olt. Eu le produc."

"Şi ar fi bine să existe aplicaţia asta?"

"Da, da, da. Sigur."

"Cum v-ar ajuta pe dumneavoastră?

"Păi clienţii m-ar cunoaşte, ştie ce marfă am."

"În momentul de faţă nu cred că se observă. Mai ales de când am intrat în hală, suntem intercalaţi. Şi producători, şi comercianţi. E bine să se ştie cine e producător şi cine comercializează."

Asta nu se va întâmpla însă mai devreme de anul viitor, pentru că mai e mult de lucru la digitalizare. Ministerul are acum 26 de baze de date care centralizează informaţii despre agricultură, dar nu sunt conectate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Ministerul Agriculturii declară război speculanților din piețe. Cum vor autoritățile să-i ajute pe producători