Antena Meniu Search
x

Video Doi elevi din Galaţi au creat un solar complet automatizat. Apa folosită la irigat provine dintr-un bazin cu pești

Agricultura viitorului. Doi copii din Galați, elevi la liceul sportiv, au creat un solar complet automatizat în care legumele sunt irigate cu... apă dintr-un bazin cu pești. Au lucrat la solarul din curtea liceului timp de 6 luni, iar munca le-a fost răsplătită. Au câștigat premiul întâi la un concurs național de proiecte ingenioase. 

de Adrian Obreja

la 01.06.2022, 08:21

Vezi și

Ei sunt Mario și Alexandru. Au 15, respectiv 16 ani, sunt elevi la liceul sportiv din Galați și practică baschetul. Chiar dacă profilul lor nu are nicio legătură cu agricultura, cei doi liceeni au reuşit să creeze un proiect unic. O seară ecologică, automatizata, irigată cu apa dintr-un bazin piscicol.

Apa folosită la irigat conţine nutrienţi eliminaţi de peşti

Alex: Peștii au mai multe nutrimente, vitamine sa zic așa, care ajuta plantele sa crească mai rapid fata de simplu udat. 

La prima vedere, solarul arată că oricare altul. Doar că în interior, lucrurile se desfășoară complet automatizat. În plus, apa folosită la irigat este apa în care trăiesc aproape 20 de pești din specia caras.

Pe acelaşi subiect

Alex: Aici sunt peștii care elimina nutrienți și apa trece prin pompa și ajunge la plante. Toate comenzile vin de la relee. Senzori de temperatura, de umiditatea, ne arată pompa dacă este funcțională sau nu.

Pe langa baschet, Mario și Alexandru sunt pasionați de robotică. Astfel, au ajuns să îmbine pasiunea cu agricultura, într-un mod unic. Mario s-a ocupat de partea automatizata, Alexandru de partea de cultivare.

Mario: Am zis, decât să fie doar o seră, sa fie o seră robotizată. 

Alex: Vrem să-l facem din ce în ce mai mare sa fie în mai multe locuri câte o seară de asta. Pentru a putea răspândi fenomenul de seră automatizată și bio.

Creșterea plantelor este monitorizată pe calculator. Strâng datele și controlează totul automatizat. Proiectul lor inedit le-a adus de curând premiul întâi la un concurs național de invenții. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Doi elevi din Galaţi au creat un solar complet automatizat. Apa folosită la irigat provine dintr-un bazin cu pești