Antena Meniu Search
x

Ministerul Turismului reacţionează după 4 zile de la izbucnirea scandalului Terra Tourism

După patru zile de la izbucnirea scandalului vacanţelor ruinate, a reacţionat şi ministrul Turismului. Bogdan Trif o caută pe proprietara agenţiei Terra Turism cu Poliţia.

Vezi și

După patru zile de la izbucnirea scandalului vacanţelor ruinate, a reacţionat şi ministrul Turismului. Bogdan Trif o caută pe proprietara agenţiei Terra Turism cu Poliţia. Ca să rezolve problema, ministrul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă despre care spune că, va permite, în sfârşit, transpunerea directivei europene şi garantarea drepturilor turiştilor români.

Ministerul Turismului a luat atitudine după ce a izbucnit scandalul. O caută pe proprietara agenţiei Terra Turism cu Poliţia. Vineri, agenţia şi-a anunţat clienţii că a intrat în insolvenţă. De atunci, reprezentanţii firmei sunt de negăsit.

"Am sesizat Poliţia pentru a găsi administratorul, pentru a putea avea acces în incinta și a avea acces la documente", a spus Ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Păgubiţii s-au mişcat mai rapid şi s-au mobilizat pe reţelele sociale. Sute de oameni din Slobozia au depus plângere la Poliţie şi acum speră să-şi recupereze banii din asigurarea agenţiei.

Pe acelaşi subiect

"În total, ca familie, am undeva la 1800 de euro, sunt bani mulți", dezvăluie o păgubită.

"La ora actuala, turistii pot fi despagubiti de către asiguratori în limita a 50.000 și în funcție de numărul lor. Dacă vorbim de câteva zeci, 50, atunci ei sunt despagubiti intergral, dacă vorbim de sute, atunci nu", explică Traian Bădulescu, consultant în turism.

Patronul unui lanţ hotelier din Mamaia le va oferi cazare gratuită păgubiţilor Terra Turism. Între timp, ministrul recunoaşte că actuala lege nu-i protejează pe turiştii români, în astfel de situaţii. Şi asta cu doar patru zile înainte de expirarea termenului până la care România ar fi trebuit să transpună în legislatie o directivă europeană care le garantează recuperarea banilor în totalitate, dar şi repatrierea gratuită, în cazul falimentului agenţiei.  

Potrivit directivei din 2015, în cazul în care comerciantul devine insolvabil, plăţile vor fi rambursate. În cazul în care comerciantul devine insolvabil după începerea executării pachetului, iar transportul este inclus în pachet, repatrierea călătorilor este garantată.

Pe lângă aceste drepturi, directiva cere statelor să-şi găsească surse de finanţare pentru despăgubiri. Guvernul a rezolvat problema româneşte: cu legi peste legi, fără niciun folos. 

După mai multe ordonanţe de urgenţă modificate, în decembrie anului trecut, Executivul a dat în sfârşit o lege. Înfiinţarea unui Fond de Garantare a Pachetelor Turistice. Doar că deşi este în vigoare de aproape 6 luni, această lege nu poate fi aplicată, pentru că nu are norme de aplicare publicate. Nici cea mai mare fraudă din istorie, când 8.500 de clienţi ai agenţiei Omnia Turism au pierdut aproape 8 milioane de euro, nu a adus vreo schimbare. 

Ministerul Turismului a pus pe hârtie o altă ordonanţă de urgenţă pentru transpunerea directivei europene în aproximativ 2 săptămâni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Ministerul Turismului reacţionează după 4 zile de la izbucnirea scandalului Terra Tourism