Antena Meniu Search
x

Video Mobila lucrată cu migală de Ciprian, într-un atelier din inima Capitalei, e mai scumpă ca niciodată. "A fost şocant pentru unii clienţi"

Mobila românească, unul dintre brandurile de calitate care au rezistat după Revoluţie, e pe cale de dispariţie. Anual, industria contribuie la produsul intern brut cu 1 miliard şi jumătate de euro, dar asta nu convinge pe nimeni că afacerile din domeniu au nevoie de sprijin. Pandemia, războiul din Ucraina, scumpirea materiei prime şi a energiei şi lipsa forţei de muncă pun lacătul pe tot mai multe fabrici. Şi efectele le resimţim cu toţii: să îţi mobilezi o cameră te costă în 2022 cu 50% mai mult decât anul trecut. 

de Redactia Observator

la 08.10.2022, 21:00

Vezi și

Într-un mic atelier ascuns în inima Capitalei, Ciprian rindeluieşte o bucată de fag. Nu vrea să ascundă imperfecţiunile lemnului. Preferă să le dea suflet şi să le păstreze în opera finală. A ales o piesă din nuc drept accesoriu. Mobilierul lucrat cu migală a devenit extrem de apreciat şi de români. Pe cât de căutat, pe atât de scump. Motive sunt multe, spun producătorii. 

Ciprian Manda, producător Capitală: Scumpiri bruşte la multe dintre materialele folosite. La metal au fost, la un moment dat, scumpiri de două, trei ori faţă de anii trecuţi. A fost destul de şocant pentru unii clienţi să le comunic unele valori. Luam stejar şi cu 800 de euro metrul cub; standard, uscat - şi acum este 1.400. A fost şi 2.400. 

Placajul s-a scumpit şi el, de la 60 de euro la 100 de euro bucata. Lista poate continua.

Ultimul an a fost un test de rezistenţă pe piaţa mobilei

Pe acelaşi subiect

Adrian Pupeză, producător din Prahova: Creşteri foarte mari de preţuri. Scăderea drastică a competitivităţii, cu pierderi pe pieţe. Totodată şi o scădere a comenzilor. 

Aurica Sereny, Producători Mobilă: Mobila este produs cu valoare adăugată mare, scump. Când veniturile scad ultimul lucru este achiziţia, schimbarea mobilei. 

Amenajarea unei camere costă acum cu 40, chiar 50 la sută mai mult faţă de anul trecut. Deloc întâmplător, mulţi români se îndreaptă spre mobilierul mai ieftin, din import. 

Aurica Sereny, Producători Mobilă: Cumpărăm din China, din Polonia, din Turcia mobilier care este mult mai slab calitativ decât mobilierul făcut în România. 

Ciprian Manda, producător Capitală: E clar că pe partea de mobilier ieftin nu cred că o să putem concura cu aşa ceva. 

În lupta cu importurile, câţiva producători de mobilă au cedat deja

Greta Neagu, reporter Observator: În momentul de faţă, în România, sunt în jur de 5.500 de companii care activează în industria mobilei - jumătate dintre acestea având capital 100% românesc. Potrivit estimărilor, în ultimul an, în jur de 7 la sută dintre fabricile care produc mobilă s-au închis, iar în jur de 10 la sută funcţionează, în continuare, pe pierdere. 

Adrian Pupeză, producător din Prahova: Suntem într-o criză foarte mare de energie, mase lemnoase, materii prime. Nu avem o stabilitate economică sub nicio formă. 

Producătorii se plâng că preţul la care au ajuns să cumpere materie primă de la Romsilva este, în cazul unor sortimente, şi de trei ori mai mare faţă de anii trecuţi. Regia Naţională a Pădurilor exploatează 9 milioane de metri cubi de lemn pe an, dar jucătorii din industria mobilei spun că au la dispoziţie o parte infimă. 

Elena Birtoc, producător Satu Mare: Necesarul nostru ar trebui să fie anual în jur la 1.000 de metri cubi. Din lemnul recoltat din România noi, producătorii de mobilă, folosim doar 7%. 

Producătorii au nevoie de mai mult lemn fasonat, şi au nevoie de el la preţuri decente. La toate costurile se adaugă şi o problemă care, de altfel, pune beţe-n roate multor industrii.

Elena Birtoc, producător Satu Mare: Forţa de muncă română este foarte scumpă, cu toate că n-o găsim. Şi, în al doilea rând, nefiind calificată, te costă mult mai mult. 

Reporter: Se va scumpi mobila în condiţiile astea?

Aurica Sereny, Producători Mobilă: Care pot sigur că o vor scumpi, dacă se vinde. Altfel lucrează în pierdere şi intră în faliment. 15-20 la sută la acest moment, dar gândiţi-vă că preţurile la energie încă nu ştie nimeni cât vor fi. 

Adrian Pupeză, producător din Prahova: Luăm toate variantele posibile în calcul. Nu este exclus chiar şi să oprim activitatea. Nici nu vrem să ne gândim la aşa ceva. 

Florin Spătaru, ministrul Economiei: Trebuie să ţinem cont că industria mobilei a fost afectată puternic de conflictul de la graniţă. Rusia şi Ucraina reprezentau pieţe importante pentru ei. 

Problemele industriei de mobilă sunt cunoscute de cei responsabili

În lipsa unei strategii clare se caută soluţii de avarie şi se fac promisiuni.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: O soluţie pe care noi am promovat-o o reprezintă schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, în care intră şi industria mobilei. 300 de milioane de euro care vor fi alocate în acest an şi anul viitor, urmând ca o parte dintre aceşti producători să aplice pentru retehnologizare. 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Tehnologiile care astăzi există în toate ţările europene şi pe plan mondial permit deja o valorificare superioară inclusiv a lemnului de proastă calitate. Nu vom ceda la presiunile din partea celor care vor să taie şi mai mult şi mai mult. 

Florin Spătaru, ministrul Economiei: Vom promova, împreună cu ministerul Mediului, alocarea unui drept de preempţiune sporit pentru cei din industria mobilei pentru a beneficia de lemnul care se exploatează din România.

Anul trecut, importurile de mobilă au depăşit pentru prima dată valoarea de un miliard de euro - o creştere de 27 de procente. Exporturile au crescut cu 12 procente, până la 2,2 miliarde de euro. 

Aurica Sereny, Producători Mobilă: Preţul per tonă la export este cu 33,7% mai mare decât preţul la import. Asta dovedeşte clar că noi Exportăm cu valoare adăugată mai mare decât ceea ce importăm, în condiţiile în care avem import de mobilă mare şi din Germania, din Italia - mobilierul foarte accesorizat, mobilier de lux. 

90 la sută din mobilierul românesc pleacă la export - suntem al 12-lea cel mai mare exportator de mobilă din lume. Industria mobilei contribuie, în medie, cu 1,5 miliarde de euro anual la produsul intern brut. 

Elena Birtoc, producător Satu MareNu cred că există un oraş, o ţară din lume unde să nu fi ajuns mobila românească. 

Adrian Pupeză, producător din Prahova: O să ajungem să cumpărăm mobilă în România, produsă în alte ţări, dar cu materii prime sau cu lemn din România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Mobila lucrată cu migală de Ciprian, într-un atelier din inima Capitalei, e mai scumpă ca niciodată. "A fost şocant pentru unii clienţi"