Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 227. Serviciul de Securitate al Ucrainei ar fi provocat explozia de la Podul Crimeei - Washington Post
Război Rusia - Ucraina, ziua 227 LIVE TEXT. Rușii continuă să bombardeze în Ucraina. Mai multe explozii s-au produs noaptea trecută la Harkov, dar rachete au fost lansate şi alte oraşe, între care Zaporojie şi Nikolaev. Într-un interviu pentru BBC, președintele Volodimir Zelenski a declarat că oficialii ruși au început să-și "pregătească societatea" pentru posibila utilizare a armelor nucleare, dar a precizat că nu crede că Rusia este pregătită să le folosească. La Lîman, recent eliberat de forțele ucrainene, a fost descoperită o groapă comună, a declarat guvernatorul militar al regiunii Donețk.
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
Pentru prima dată, Rusia a atacat Zaporojie cu „drone kamikaze”, în timp ce numărul morților în urma loviturilor cu rachete asupra unui bloc de apartamente din oraș a crescut la 11.
UPDATE 20:50. Germania cere ca NATO să facă mai mult pentru Ucrain
NATO trebuie să facă mai mult pentru a se proteja împotriva Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, deoarece - a spus ea - ''nu putem şti cât de departe pot merge iluziile de grandoare ale lui Putin'', relatează Reuters.
- Avertismentul lui Biden pentru Vladimir Putin: Folosirea armei nucleare tactice ar putea aduce "apocalipsa"
- Analistul Iulian Chifu, despre când se va termina războiul Rusia - Ucraina: trei scenarii sunt luate în calcul
- Premiul Nobel pentru Pace 2022, câştigat de belarusul Ales Bialiatski, organizația rusă Memorial și Centrul...
''Un lucru este sigur: situaţia actuală înseamnă că trebuie să facem mai mult împreună'', a declarat Lambrecht în timpul unei vizite la trupele germane desfăşurate în Lituania. ''Războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina devine din ce în ce mai brutal şi mai lipsit de scrupule... Ameninţarea Rusiei cu arme nucleare arată că autorităţile ruse nu au niciun scrupul''.
Statele Unite au declarat în repetate rânduri că nu au văzut niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare, în ciuda a ceea ce ele numesc "sabotajul nuclear" al lui Putin.
Germania a desfăşurat primele sale trupe în Lituania, membră NATO, la graniţa cu Rusia, în 2017, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014. În iunie, a decis să mărească semnificativ misiunea ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.
UPDATE 18:05. S-a reluat circulația pe podul din Crimeea
Circulația rutieră pe podul din Crimeea care sâmbătă, a fost avariat de o explozie, a fost redeschisă, potrivit Sky News.
Autoritățile regionale au anunțat că podul a fost redeschis traficului. Totuși, pe pod nu pot trece decât autoturismele și autobuzele după ce sunt atent verificate. Camioanele sunt nevoite să utilizeze feribotul pentru a face traversarea.
„Circulația vehiculelor de-a lungul podului din Crimeea a început. În acest moment, traficul este deschis pentru autoturisme și autobuze, cu o procedură de inspecție completă. Îi rugăm pe șoferii de camioane să își planifice traseul folosind trecerea cu feribotul de la Kerch”, a declarat Serghei Aksyonov, potrivit Sky News.
UPDATE 18:00. Armata Rusă are un nou comandant al "operațiunii militare speciale". Cine este veteranul Serghei Surovikin
Armata rusă a anunţat, sâmbătă, numirea unui nou comandant pentru „operaţiunea sa militară specială” din Ucraina, după o serie de eşecuri pe teren şi semne de nemulţumire tot mai mare în rândul elitelor cu privire la desfăşurarea conflictului din Ucraina.
UPDATE 17:05. Explozia de la Podul Crimeei ar fi fost provocată de ucraineni - WP
Serviciile secrete ucrainene ar fi provocat explozia de la Podul Crimeeei, a declarat un oficial ucrainean pentru Washington Post. Tot în cursul acestei zile, publicațiile Ukrayinska Pravda și UNIAN, citând surse din agențiile de aplicare a legii, au raportat că explozia a fost o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei.
UPDATE 15:20. Pagube de până la 8 milioane de euro după explozia de la Podul Crimeei, susțin rușii
Uniunea asiguratorilor din Rusia a estimat sâmbătă pagubele provocate Podului Crimeii de o explozie produsă la primele ore ale dimineţii între 200 şi 500 de milioane de ruble (aproximativ 3,2 milioane şi, respectiv, 8,1 milioane de dolari), potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de EFE.
"Uniunea asiguratorilor din Rusia estimează pagubele provocate de situaţia de urgenţă de pe Podul Crimeii între 200 şi 500 de milioane de ruble", se afirmă într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Organizaţia nu dispune deocamdată de informaţii privind contractele de asigurare în vigoare pentru această infrastructură care a costat la vremea respectivă aproximativ 3,5 miliarde de dolari şi a fost construită de compania omului de afaceri Arkadi Rottenberg, un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin.
UPDATE 14:50. Cel puţin trei morţi în incendiul de pe podul Kerci, anunţă Comitetul de Investigaţii al Rusiei
Cel puţin trei persoane au murit în explozia de pe podul Kerci sâmbătă dimineaţă, potrivit Comitetului de Investigaţii al Rusiei, relatează CNN. ”Conform informaţiilor preliminare, trei persoane au murit în urma incidentului. Aceştia sunt, probabil, pasagerii unei maşini care se afla lângă camionul care a explodat”, precizează Comitetul rus de Investigaţii într-un comunicat postat pe contul de Telegram. ”În prezent, trupurile a două victime au fost deja scoase din apă – un bărbat şi o femeie, identităţile lor sunt în curs de stabilire”, mai menţionează comunicatul citat de news.ro. Comitetul anunţase anterior că un camion de pe pod a explodat. ”Anchetatorii Comitetului de Investigaţii din Rusia au stabilit şi datele camionului şi ale proprietarului acestuia. Acesta este un locuitoir al Ţinutului Krasnodar, acţiuni de investigaţie au fost lansate la domiciliul său. Ruta de circulaţie a vehiculului şi documentaţia relevantă sunt studiate în prezent”, potrivit comunicatului citat.
UPDATE 12:20. Centrala nucleară din Zaporojie deconectată de la alimentarea electrică în urma unui bombardament rusesc
Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia, şi-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă sâmbătă dimineaţa devreme în urma unui bombardament, a declarat societatea nucleară ucraineană Energoatom, acuzând de această situaţie Rusia, potrivit Reuters.
Energoatom a transmis că uzina îşi obţine în prezent electricitatea pentru a-şi acoperi propriile necesităţi de la generatoarele sale diesel pentru cazuri de urgenţă.
"În această noapte, la ora (locală) 00:59, din cauza unui nou bombardament al trupelor ruse, ultima linie de alimentare cu energie electrică - linia Dniprovska de 750 de kilowaţi - a fost avariată şi deconectată de la sistemul de alimentare. În consecinţă, centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată complet. Generatoarele diesel s-au activat automat. Rezervele de carburant diesel disponibile pentru funcţionarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru zece zile", a transmis Energoatom în postarea sa pe Telegram.
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi, în timpul vizitei sale la Kiev, că centrala de la Zaporojie, confiscată de Rusia, rămâne o întreprindere ucraineană. Rafael Grossi intenţionează să discute cu Rusia, în cadrul unei apropiate vizite, despre un posibil acord de creare a unei zone de protecţie în jurul centralei pentru a se evita un accident nuclear, în continuare "o posibilitate foarte, foarte clară", după cum a spus el în cadrul unei conferinţe de presă în capitala ucraineană.
UPDATE 11:03. Vladimir Putin cere o comisie în urma ”unui incident pe podul Crimeei”
Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus crearea unei comisii guvernamentale în urma unui incident pe podul Crimeei, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. „După incident, Vladimir Putin a primit rapoarte de la prim-ministrul Mihail Mişustin, viceprim-ministrul Marat Khusnullin, ministrul pentru situaţii de urgenţă Alexander Kurenkov şi ministrul transporturilor Vitali Saveliev, precum şi de la şefii agenţiilor de aplicare a legii”, a spus Peskov.
"Preşedintele i-a ordonat premierului să formeze o comisie guvernamentală pentru a stabili cauzele incidentului şi a remedia rapid consecinţele acestuia. În comisie vor fi incluşi şi şefii Regiunii Krasnodar şi Crimeea, precum şi oficiali ai Gărzii Naţionale, ai Serviciului Federal de Securitate şi ai Ministerului de Interne. Miniştrii Saveliev şi Kurenkov se îndreaptă spre locul incidentului la ordinul preşedintelui”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit News.ro.
UPDATE 9:54. Un camion ar fi fost aruncat în aer pe podul Kerci. Deflagrația a fost filmată de camere
Comitetul antiterorism al Rusiei susține că explozia unui camion a fost cea care a provocat ruperea podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, relatează Ria Novosti.
Înregistrări video ale camerelor de supraveghere arată momentul exploziei de pe pod.
UPDATE 9:30. Consilierul președintelui Zelenski, pe Twitter: "Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus"
"Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce este furat trebuie returnat Ucrainei", a scris consilierul lui Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Twitter.
UPDATE 9:30. Aproximativ 2.500 de kilometri pătraţi de teritoriu eliberat în ultima contraofensivă, anunță Zelenski
Armata ucraineană a eliberat aproape 2.500 kilometri pătraţi din teritoriul controlat de forţele ruse în cursul ultimei sale contraofensive lansate la sfârşitul lui septembrie, a afirmat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, notează AFP, potrivit Agerpres. "Numai în această săptămână, soldaţii noştri au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării noastre şi 29 de localităţi, dintre care şase în regiunea Lugansk. În total, 2.434 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru şi 96 de localităţi au fost deja eliberate de la începerea acestei operaţiuni ofensive", şi-a exprimat el satisfacţia în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.
În ultimele zile, trupele Kievului au efectuat un al doilea progres important, în zona Harkov (nord-est), dar şi în sud, în apropiere de Herson, oraş controlat de ruşi. La mijlocul lui septembrie, preşedintele ucrainean a indicat că armata sa a eliberat aproape 6.000 de kilometri pătraţi într-o primă contraofensivă lansată la începutul lui septembrie. Armata ucraineană a anunţat la începutul lui septembrie o contraofensivă în sud, apoi în regiunea Harkov, la frontiera cu Rusia în nord-estul ţării, forţând soldaţii Moscovei să se retragă spre alte poziţii. Forţele ruse au revendicat vineri primele câştiguri în estul Ucrainei, după o serie de eşecuri usturătoare pe mai multe fronturi, dar Kievul pare să aibă iniţiativa, îndemnând soldaţii ruşi să aleagă capitularea.
UPDATE 8:35. Pod cheie care leagă Crimeea de Rusia, lovit de o explozie uriașă
Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a fost lovit de o explozie masivă, transmite The Guardian.
Imaginile postate pe rețelele de socializare arată vagoane în flăcări și tronsoane de drum prăbușite.
Agenția de presă de stat rusă RIA susține că o cisternă cu combustibil a luat foc pe pod, în timp ce presa ucraineană a raportat o explozie, conform Reuters. Traficul a fost suspendat pe podul rutier şi feroviar, deschis în 2018 şi conceput pentru a lega Crimeea de reţeaua de transport a Rusiei. ”O cisternă de combustibil arde pe una dintre secţiunile podului din Crimeea”, a transmis agenţia Ria Novosti, citând un oficial regional, dar fără a preciza cauza.
Presa ucraineană a declarat că explozia de pe pod a avut loc în jurul orei 6 a.m.
Reuters nu a putut verifica din surse independente aceste informaţii.
UPDATE 7:45. O serie de explozii au zguduit orașul Harkov din estul Ucrainei sâmbătă dimineață
O serie de explozii au zguduit orașul Harkov din estul Ucrainei sâmbătă dimineață. Coloane înalte de fum se văd pe cer și s-au declanșat o serie de explozii secundare. Nu s-au rapoart deocamdată victime, relatează AP, potrivit Mediafax. Exploziile au avut loc la câteva ore după ce Rusia și-a concentrat atacurile în invazia tot mai „tulbure” a Ucrainei asupra zonelor pe care le-a anexat ilegal, în timp ce bilanțul victimelor atacurilor anterioare cu rachete asupra unor clădiri de apartamente din orașul Zaporizhzhia, situat în sudul țării, a crescut la 14 morți.
Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat pe Telegram că exploziile de la primele ore ale dimineții au fost rezultatul unor atacuri cu rachete în centrul orașului. El a precizat că exploziile au provocat incendii la una dintre instituțiile medicale din oraș și la o clădire nerezidențială.
Volodimir Zelenski: Oficialii ruşi au început să-şi pregătească societatea pentru posibila utilizare a armelor nucleare
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru BBC, că oficialii ruşi au început să-şi „pregătească societatea” pentru posibila utilizare a armelor nucleare, dar a adăugat că nu crede că Rusia este pregătită să le folosească.
"Încep să-şi pregătească societatea. Este foarte periculos. (...) Nu sunt pregătiţi să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Nu ştiu dacă o vor folosi sau nu. Cred că este periculos chiar şi să vorbim despre asta", a afirmat liderul de la Kiev. El a negat că a cerut lansarea de lovitruri preventive împotriva Rusiei, susţinând că o remarcă anterioară a fost tradusă greşit. "Trebuie utiizate lovituri preventive", a spus Zelenski, referindu-se la sancţiuni, "nu la atacuri".
În ultimele săptămâni, armata ucraineană a recucerit zone mari de teritoriu într-o contraofensivă de succes care a forţat trupele ruse să abandoneze poziţiile deţinute de mult timp. În ceea ce Kievul descrie drept răspunsul Moscovei la înfrângerile sale, preşedintele Vladimir Putin a încorporat patru regiuni parţial ocupate ale Ucrainei. Anexările, considerate pe scară largă drept ilegale, au stârnit temeri legate de o posibilă escaladare a războiului care durează de şapte luni. Preşedintele Putin şi alţi înalţi oficiali ruşi au sugerat că armele nucleare - posibil arme mai mici, tactice - ar putea fi folosite pentru a apăra acele zone, deşi oficialii occidentali spun că nu există dovezi că Moscova este pregătită să facă acest lucru.
Interviul lui Zelenski a avut loc la câteva ore după ce președintele american Joe Biden a declarat că amenințarea rusă de a folosi arme nucleare a adus lumea mai aproape de "apocalipsă' decât oricând de la criza rachetelor din Cuba din timpul Războiului Rece.
Groapă comună, descoperită la Lîman
Alte 200 de morminte și o groapă comună au fost descoperite în orașul Lîman, recent eliberat de forțele ucrainene, a declarat guvernatorul militar al regiunii Donețk. Pavlo Kirilenko a postat vineri seara pe Telegram fotografii care arată o echipă în costume de protecție albe într-o zonă împrejmuită. Numărul exact al cadavrelor din groapa comună, printre care se află mai mulți copii mici, precum și familii întregi, este încă în curs de stabilire.
Exhumările au început deja, a scris Kirilenko.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰