Video Românii au ajuns să cumpere orice în rate. Vânzările au crescut cu aproape 40% pentru unii retaileri. "Sunt o baghetă magică"
Am ajuns să cumpărăm de toate în rate. Nu doar mobilă şi electrocasnice, dar mai nou şi haine sau inelele de logodnă. Tot mai multe magazine le oferă clienţilor posibilitatea să "cumpere acum şi să plătească mai târziu". Aşa se face că vânzările în rate au crescut cu aproape 40% pentru unii retaileri.
Mulţi români cumpără acum bijuterii în rate. Un mare lanţ de bijuterii de lux din România a implementat de curând conceptul "cumperi acum, plăteşti mai târziu".
Cumpărăm orice în rate
Andreea Bîrlădeanu, marketing manager: Deja vedem achiziţii. Cei mai căutaţi sunt cerceii, urmaţi de inelele de logodnă. În momentul în care achiziţionezi, pur şi simplu selectezi ca metodă de plată "buy now, pay later" şi poţi defalca plata în 3 sau în 4 rate, până la 12 mii de lei.
Iar dacă vrei bijuterii şi mai scumpe, poţi face rate direct în magazin.
- IRCC aproape se va dubla din octombrie, începe coșmarul pentru românii cu credite. La cât vor ajunge ratele
- Coface: Românii cu credite legate de IRCC vor plăti rate duble la anul. Şomajul va creşte
- Cât a ajuns acum un apartament din Bucureşti, care înainte de pandemie costa 55.000 euro. Dezvoltatorii ţin de...
Andreea Bîrlădeanu, marketing manager: Avem, de asemenea, sistem de rate, de la 6, 12, 24, până la 36 de rate. Vedem un trend al creşterii coşului mediu, în aşa fel încât clienţii noştri sunt cumva mai deschişi să achiziţioneze produse mai scumpe.
Mara Eliza Barza, specialist comunicare: Ne-am obişnuit să ne dorim acum ceva şi să avem în secunda următoare acel ceva. Aşadar, ratele sunt o baghetă magică.
O baghetă magică pe care tot mai mulţi retaileri le -o oferă clienţilor. Prin carduri de credit, de cumpărături, sau chiar prin linii proprii de creditare.
Alexandru Termegan, manager servicii financiare: Am observat o creştere accentuată în ultima perioadă pe zona serviciilor de creditare, un plus de 40% faţă de anul trecut.
În acest magazin de electronice şi electrocasnice, să cumperi un produs fără să ai banii necesari e mai uşor ca oricând.
Alexandru Termegan, manager servicii financiare: Să fie salariat şi să aibă actul de identitate la dânsul. taie se completează o cerere, câteva informaţii legate de persoana care apelează la acest credit şi răspunsul este pe loc.
Georgiana Spătaru, client-reporter: L-am cumpărat în mai multe rate pentru că este un ceas mai scump. Aşa mi-am îndeplinit şi dorinţa şi nici nici nu am afectat, într-o lună, bugetul familiei.
- În câte rate l-aţi plătit?
- 4 rate. În 4 luni. Mai am o rată de achitat, încă nu l-am terminat.
Şi hainele se cumpără în rate.
Robert Berza, manager retailer fashion: Produsele achiziţionate prin rate sunt, în general, produse scumpe. A venit toamna, sunt evident exemple de geci sau ghete care se vând cu o mie de lei sau mai mult. Produse de o valoare semnificativă pentru o parte a populaţiei, şi aceştia vor să cumpere în rate.
Până şi unele lanţuri de magazine alimentare le oferă clienţilor carduri de credit pentru a-şi face cumpărăturile.
Mara Eliza Barza, specialist comunicare: Primeşti salariul la finalul lunii, tu poţi să-ţi cumperi tot ce ai nevoie la începutul lunii, doar că trebuie să fii atent la toate detaliile bancare, să ştii până când trebuie să acoperi ratele, astfel încât să nu plăteşti comisioane.
Client: Dacă plătesc ratele la timp, nu se percepe dobândă. Şi atunci da, este un avantaj. Decât să dau toţi banii odată, este un avantaj.
Specialiştii ne sfătuiesc să folosim cardul de credit numai pentru achiziţii importante. În caz contrar, putem ajunge să acumulăm datorii mult prea mari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰