Antena Meniu Search
x

Video Noua lege a pensiilor ar creşte vârsta de pensionare la femei

Noua lege a pensiilor vine cu o nouă formulă de calcul bazată pe creşterea economică, dar aduce şi alte modificări, de exemplu creşterea vârstei de pensionare până la 63 de ani în cazul femeilor.

de Redactia Observator

la 05.06.2021, 17:20

Vezi și
  • Urmăriţi interviul integral în materialul video

Guvernul pregăteşte şi decizia prin care le permite tuturor celor au vârsta de pensionare să-şi continue activitatea până la 70 de ani, însă doar dacă vor să facă acest lucru.

„În acest moment, România încearcă să coreleze, ca şi celălalte ţări ale Uniunii Europene, vârsta de pensionare cu creşterea speranţei de viaţă. Deocamdată, această posibilitate de a lucra până la 70 de ani este opţională” declară Corina Diaconu, manager în resurse umane.

Reporter: S-a vorbit despre conceptul de îmbătrânire activă. Pentru foarte mulţi îmbătrânirea activă înseamnă că după o viaţă întreagă de muncă, în momentul în care ies la pensie, nu la 70 de ani, ci mai devreme, poate vor să plece în vacanţe sau poate vor să se ocupe de nepoţi... Există mai multe variante de îmbătrânire activă. Dumneavostră ca specialist în resurse umane, ştiţi că există multe cereri din partea persoanelor de peste 65 de ani, care îşi doresc să se angajeze?

“La această decizie, în primul rând, au contribuit mai mulţi factori. Pe lângă alinierea cu aceste tendinţe europene, ţinem cont cumva de criza din sistemul de pensii, pentru că statul ia în calcul lucrul acesta, nu în ultimul rând de o criză pe piaţa forţei de muncă şi chiar de evoluţia demografică negativă în România, dar şi în alte ţări din UE. Într-adevăr pentru mulţi dintre noi, perspectiva de a munci până la 70 de ani nu este o perspectivă îmbucurătoare. Cu toate acestea, uitându-ne tot la celălalte ţări din Europa, o parte dintre ele deja au integrat în câmpul forţei de muncă aceşti seniori, pentru că această criză a forţei de muncă se înregistrează nu numai în România şi atunci cumva se încearcă o compensare a lipsei de specialişti din anumite zone prin readucerea în activitate a acestor seniori” a răspuns Corina Diaconu, manager în resurse umane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Noua lege a pensiilor ar creşte vârsta de pensionare la femei