Antena Meniu Search
x

Oligarhul rus Oleg Deripaska: Rusia rămâne fără bani. "Avem nevoie de investitori străini" pentru a face față problemelor economice

Miliardarul Oleg Deripaska a declarat că Rusia ar putea rămâne fără bani anul viitor și are nevoie de investiții din partea țărilor "prietene" pentru a scăpa de sancțiunile occidentale asupra economiei sale . "Nu vor mai fi bani anul viitor", a declarat oligarhul joi la Forumul Economic Krasnoiarsk din Siberia. "Avem nevoie de investitori străini". Fondurile sunt acum la un nivel scăzut și de aceea au început deja să ne afecteze", a subliniat Deripaska, fondatorul Rusal International PJSC, cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei, notează Bloomberg.

de Adrian Popovici

la 02.03.2023, 20:02

Oligarhul rus Oleg Deripaska
Oligarhul rus Oleg Deripaska: Rusia rămâne fără bani. "Avem nevoie de investitori străini" pentru a face față problemelor economice - Profimedia

Comentariile lui Deripaska ies în evidență, mai ales că Kremlinul vrea să folosească profiturile companiilor mari după ce a încheiat anul trecut cu un deficit fiscal record și bugetul limitat pentru 2023.

Autoritățile intenționează deja să majoreze veniturile bugetare suplimentare prin propuneri de modificare a modului în care impozitează companiile petroliere și ar putea obține mai mulți bani de la alți producători de mărfuri prin intermediul unei taxe unice. În timp ce Rusia a înregistrat anul trecut o creștere surpriză a cheltuielilor de capital, perspectivele au devenit mai sumbre, mai ales că cheltuielile militare masive afectează finanțele publice.

"Capitalismului de stat nu este o opțiune"

Deripaska, care a fost sancționat de SUA din 2018, a fost, de asemenea, plasat sub sancțiuni europene după ce Rusia a atacat Ucraina în urmă cu un an. El a făcut apel la pace în săptămânile de după invazie, dar a adoptat o linie mai prudentă în privința războiului în ultimele luni. Recent, el a declarat că construirea "capitalismului de stat nu este o opțiune" și a avertizat asupra unei presiuni "serioase" din partea sancțiunilor.

Țările care se au "resurse serioase" pot deveni posibili parteneri pentru ruși, a spus Deripaska. Guvernul trebuie să se asigure că Rusia este atractivă pentru astfel de investitori prin asigurarea unui climat de afaceri sigur, cu mai multe libertăți economice și concurență, potrivit oligarhului. Chiar dacă multe dintre cele mai mari economii ale lumii sunt împotriva Rusiei, aceasta încă nu și-a pierdut accesul la piețe cu o populație de 4,5 miliarde și care reprezintă 30 de mii de miliarde de dolari din PIB-ul global, a a subliniat acesta.

"Am crezut că suntem o țară europeană", a spus Deripaska. "Acum, pentru următorii 25 de ani, ne vom gândi mai mult la trecutul nostru asiatic."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Oligarhul rus Oleg Deripaska: Rusia rămâne fără bani. "Avem nevoie de investitori străini" pentru a face față problemelor economice