Antena Meniu Search
x

Video Paradoxul plafonării prețurilor: Cum ar putea românii să plătească facturi mult mai mici la energie

Trăim un paradox: plafoanele destinate să ţină preţurile la un anumit nivel se pun acum în calea ieftinirilor. Am putea plăti mai puţin la gaze şi energie dacă furnizorii ar factura sub plafoanele impuse de lege. Autorităţile au suspiciunea că multe companii ar putea face asta, dar nu vor. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 19.10.2023, 23:16

Vezi și

Alexandru Sultan a primit, pe luna septembrie, o factură la gaze de 40 de lei. S-a mutat însă dintr-un apartament la casă, aşa că, în iarna care vine, se aşteaptă la o creştere substanţială, chiar dacă furnizorul lui a scăzut deja preţul sub plafonul impus de lege

  • Alexandru Sultan, client: Probabil o să fie în jur de o mie de lei gazele. 
  • Reporter: Cât la sută din venitul dumneavoastră se duce pe facturi, lunar?
  • Alexandru Sultan, client:Aş zice vreo 10-15%. E destul de mult. 

Facturi la gaze ar putea să nu mai fie o povară în lunile următoare, dacă şi alţi furnizori ar proceda la fel.

  • Mădălina Chițac, reporter Observator: Dacă în loc de 31 de bani pe kWh, am avea un preţ mai mic, de 25 de bani pe kWh, asta înseamnă că, la un consum lunar de o mie de kWh, ar urma să plătim 250 de lei, în loc de 310 lei. Legea spune că furnizorul e obligat să se raporteze la cel mai mic preţ. Însă un singur furnizor oferă un tarif de 26 de bani pe kWh. Alţi cinci furnizori au oferte de 30 de bani pe KWH, iar celalate companii au stabilit un preţ fie de 31 de bani, cât e plafonul, fie mai mari.
Pe acelaşi subiect

Asta deşi preţurile au scăzut. La gaze, preţul de pe piaţa SPOT e de două ori mai mic faţă de anul trecut. Iar la energie, chiar şi de trei ori mai mic. 

  • Silvia Vlăsceanu, expert energie: Pe piaţa spot, preţul mediu pe luna septembrie este de 522 de lei, comparativ cu septembrie 2022, când a fost de 1800 de lei pe MWH. Cum îşi face fiecare furnizor strategia este o problemă internă.

Ministerul Energiei vrea controale la furnizorii de energie

Are suspiciuni că furnizorii ar putea să scadă preţul, dar nu vor. 

  • Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Săptămâna aceasta depunem şi format sesizările. Informal am transmis ANRE-ului că, din semnalele pe care le avem, din discuţiile pe care le avem cu furnizorii, există o abordare incorectă din partea unor furnizori. Sau probabil incorectă. 

ANRE precizează că, până acum, n-a primit nicio sesizare din partea ministerului. Aşa că nu face vreo verificare. Dar face verificări la trei furnizori de gaze, aleşi aleatoriu.

  • Dana Dărăban, reprezentant furnizori energie: Când există o astfel de îngrijorare, aş prefera ca instituţiile să o rezolve punctual. pentru că toate aceste suspiciuni nu fac bine nimănui. 

Până se ia vreo măsură, consumatorii plătesc. Plafoanele de la gaze şi energie se aplică până în martie 2025. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Paradoxul plafonării prețurilor: Cum ar putea românii să plătească facturi mult mai mici la energie