Antena Meniu Search
x

Video Andrei și-a montat panouri fotovoltaice care îi acoperă 40% din consum. Acum vrea să se extindă, dar autoritățile vor deja să impună limite producătorilor

Românii care produc mai multă energie electrică decât au nevoie ar putea dona surplusul altor consumatori ori şi-ar putea compensa factura la gaze. Asta prevede o iniţiativă depusă în Parlament, pentru reglementarea electricităţii obţinute cu panouri solare. Pe de altă parte, autorităţile vor să impună limite celor care îşi montează panouri, ca să nu exista producători de energie deghizaţi în prosumatori.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 13.10.2023, 20:28

Vezi și

Andrei Ivan şi-a montat panouri fotovoltaice cu capacitate de 6 kWh. Îşi acoperă 40% din consum, aşa că intenţionează să extindă instalaţia cu încă 10 kWh.

Andrei Ivan, prosumator: Energia pe care o producem din sistemul fotovoltaic ne acoperă consumul pentru o cameră frigorifică, parte a unui mic business cu o măcelărie. Şi ne dorim ca şi restul de consumatori să fie acoperiţi de ceilalţi 10 kWh pe care o să-i montam. Am acoperi sută la sută şi am avea ceva surplus pe timp de iarnă.

Limite pentru cei care își montează panouri

Surplus pe care l-ar putea dona altor consumatori din reţea dacă va fi adoptată o iniţiativă legislativă depusă în Parlament.

Pe acelaşi subiect

Corina Murafa, expert energie: Ar trebui ca şi cel care produce energia, prosumatorul, şi cel căruia i se donează energia, să fie la acelaşi furnizor. Şi eu, ca prosumator, să spun furnizorului ca surplusul de energie pe care nu-l consum să-i scadă din factura celui căruia vreau să donez.

Am putea folosi surplusul de energie şi ca să compensăm factura pentru gaze naturale, dacă avem acelaşi furnizor de utilităţi. Există, însă, şi riscuri.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Ne uităm la ce s-a întâmplat în Ungaria, Polonia, în alte state europene unde nu poţi să mai fii prosumator. Pentru că reţeaua nu suportă un număr atât de mare de prosumatori. Dacă îşi istalează panouri cât pentru 20 de kWh şi este un producător mascat, atunci se impune ca ANRE să gândească o formă de reglementare.

Probleme pot apărea când sunt mulți prosumatori în aceeași zonă. De exemplu, într-un cartier cu 10 case, şapte au montate panouri care produc de trei ori mai mult decât necesarul de consum. Capacitatea de preluare a sistemului este limitată, însă, în fiecare regiune, iar un transformator protejează reţeaua de supra-încărcare. Prosumatorii ar putea fi deconectaţi de la sistemul de distribuţie şi legaţi la Sistemul Energetic Naţional. Investițiile prosumatorilor ar putea fi limitate dacă ajung la o capacitate de producție de peste 8% din puterea totală instalată a României. Două procente ne mai despart de acel moment.

Mădălina Chițac, reporter Observator: Fenomenul fotovoltaicelor ia amploare. Avem în fiecare zi peste 200 de noi racordări, iar pentru primele 7 luni ale acestui an am depăşit 84 de mii de prosumatori care aveau instalată o capacitate de peste 1000 MW, cât 1,5 reactoare de la Cernavodă. Până la final de an, cu siguranţă vom depăşi 100 de mii de prosumatori.

Cei care şi-au instalat sistemele până la apariţia viitoarelor reglementări nu vor avea o limită de producere a electricităţii, promite Ministrul Energiei - vor putea să îşi scadă facturile indiferent dacă produc mai mult decât consumă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Andrei și-a montat panouri fotovoltaice care îi acoperă 40% din consum. Acum vrea să se extindă, dar autoritățile vor deja să impună limite producătorilor