Antena Meniu Search
x

Video Patru alimente noi, analizate la stabilirea inflaţiei. Urmează manichiura la salon şi păcănelele

Românii îşi schimbă obiceiurile alimetare iar autorităţile ţin cont de asta. Atunci când măsoară scumpirile, statistica se uită, din acest an, şi la somon, avocado, broccoli şi năut. Sunt produse tot mai consumate şi au o pondere mai mare în coşul nostru lunar.

Alin Stan
de Alin Stan

la 30.01.2024, 20:16

Vezi și

Lună de lună, Statistica se uită la preţurile unor produse pe care le consideră relevante pentru bugetul unei gospodării medii. Pentru că punem, tot mai des, pe listele noastre de cumpărături avocado, năut şi broccoli, INS-ul le-a inclus în calculul inflaţiei. La avocado, de exemplu, importurile au crescut de 70 de ori în 15 ani.

Fiecare ţară urmăreşte mai ales produsele tradiţionale

"Unele produse alimentare care s-au observat că sunt în consum uzual al românului mediu, o să fie valabile din acest ianuarie. De pildă, brocoli şi avocado, două produse tip exotice, dar care s-a observat pe baza anchetei de care vorbeam că sunt în consum comun", a declarat Vladimir Alexandrescu, INS. Românii pun des pe lista de cumpărături şi somon. "Somonul, de preferat să fie consumat crud sau gătit. Varianta afumată cât mai rar", a declarat Şerban Damian, nutriţionist.

Întrucât manichiura cu gel a devenit o alegere atât de populară printre femei, Statistica a inclus-o în calculul inflaţiei. Preţul acestui serviciu influenţează, lună de lună, bugetul unei familii. Următorul pas este includerea jocurilor de noroc. "La nivelul ţărilor europene este în curs o analiză. Ele vor intra probabil în calculul evoluţiilor preţurilor de consum abia din anul 2026 la noi şi probabil că şi în alte ţări ale Uniunii", a declarat Vladimir Alexandrescu, INS.

Fiecare ţară urmăreşte mai ales produsele tradiţionale. Atunci când măsoară inflaţia, Franța se uită atent la prețul melcilor şi pulpelor de broască. Contează de asemenea şi carnea de cocoş, prepeliţă sau fazan. Statisticienii francezi iau în calcul chiar şi evoluţia preţurilor serviciilor sexuale.  Regatul Unit verifică tarifele la piureul de cartofi, la plăcintele cu fructe și la gogoși. De asemenea, o pondere semnificativă în inflaţie le au vacanțele cu rulota şi lichidele pentru țigările electronice.

Bratwurstul, adică un cârnat condimentat, dar și șnițelul sunt pe lista Statisticii din Germania. La fel şi ketchup-ul picant. Iar Italia îşi face calculele în funcţie de ulei,  roșiile "de sos" şi tomatele "de gătit". Şi consumul de pește este monitorizat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Patru alimente noi, analizate la stabilirea inflaţiei. Urmează manichiura la salon şi păcănelele