Antena Meniu Search
x

Pensionarii greci au ieşit în stradă. Cer pensii mai mari, nemulţumiţi de creşterea preţurilor

Peste 1000 de pensionari din Grecia au ieşit în stradă la Atena pentru a cere majorarea pensiilor, pe fondul creşterilor alarmante de preţuri, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.10.2022, 16:35

Pensionarii greci şi-au cerut în stradă majorarea pensiilor, după ce criza globală a afectat economia ţării şi inflaţia a crescut. "Din cauza creşterilor de preţuri, pensia mea se evaporă în primele cinci zile ale lunii!", explică Georgia Farmakidi, preşedinta sindicatului pensionarilor de pe insula Rodos.

"În locuinţa noastră nu se va da drumul la încălzire anul acesta", a adăugat Georgia, venită de pe o insulă a Mării Egee special pentru a participa la marşul din capitala elenă.

Circa 1300 de pensionari au luat parte la protestul organizat de sindicatul pensionarilor de la Atena, potrivit poliţiei. În faţa parlamentului, în plin centrul oraşului, aceştia au afişat banderole cerând "reducerea preţurilor la produsele esenţiale" şi "măsuri de protecţie a sănătăţii".

Salariile şi pensiile grecilor au suferit scăderi drastice în timpul crizei financiare din deceniul trecut şi pe fondul austerităţii stricte impuse de creanţieri. "Cu 640 de euro pensie (lunară) brută, cum să faci faţă preţurilor crescute la energie şi inflaţiei?", s-a revoltat Alexandros Solomos, în vârstă de 75 de ani, fost angajat într-o uzină. 

Pe acelaşi subiect

Statul grec a cheltuit 9 miliarde de euro pentru a combate criza energetică şi cea sanitară

În acest an, statul grec a cheltuit în total 9 miliarde de euro pentru a combate crizele energetică (4,7 miliarde de euro) şi sanitară legată de pandemia de COVID-19 (4,3 miliarde de euro), a afirmat ministrul finanţelor, Christos Staikouras, la prezentarea proiectului de buget pe 2023.

În Grecia, inflaţia a trecut de 10% începând din aprilie, ajungând la 12,1% în iunie, înainte de a înregistra o uşoară scădere, iar creşterile de preţuri, în special la energie, afectează o populaţie deja greu pusă la încercare de anii de criză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Pensionarii greci au ieşit în stradă. Cer pensii mai mari, nemulţumiţi de creşterea preţurilor