Antena Meniu Search
x

Video Peste 100.000 de români vor primi 5.000 de euro de la stat. Programul va începe în 2024

Cine n-a reuşit să se înscrie la Casa Verde Fotovoltaice mai are o şansă la anul. Atunci ar trebui să fie demarat un nou program de sprijin pentru cei care vor să devină prosumatori. Statul vrea să dea vouchere de cinci mii de euro pentru montarea de sisteme fotovoltaice sau baterii de stocare, bani pe care îi va lua de la Uniunea Europeană. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 12.09.2023, 19:45

Vezi și

Ionel Radu e unul dintre norocoşii beneficiari ai programului Casa Verde Fotovoltaice, aflat în derulare.

Ionel Radu, beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice: Pentru tipul de casă pe care o am cred că o să fie între 5 şi 6 kWh. Cam ăsta e consumul pe care îl avem.

La începutul anului viitor ar urma să-şi monteze şi panourile. Panouri care îi vor aduce o factură la elctricitate mult mai mică. 

Ionel Radu, beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice: Între 250 şi 300 de ron pe lună, cu maxime mai mari în lunile de vară, când se foloseşte aerul condiţionat şi în lunile de iarnă. Presupun că mai mult de 50% o să se reducă.​

Pe acelaşi subiect

Cine n-a apucat să se înscrie la Casa Verde, mai are o şansă

Cine n-a apucat să se înscrie la Casa Verde, mai are o şansă la anul cu noul program de sprijin pentru cei care vor să devină prosumatori.

Mădălina Chițac, reporter Observator: Dacă la Casa Verde beneficiarii primesc suma de 20.000 de lei, la noul program se vor da vouchere în valoare de 25 de mii de lei pentru un sistem de minimum 3 kWh sau pentru instalarea unei baterii de stocare cu o putere minimă de 5 kWh. Banii vin de la Uniunea Europeană. În total, peste 600 de milioane de euro.

Dan Tudose, proprietar firmă panouri: Avem posibilitatea de a instala şi un sistem suplimentar de stocare. Ar ajuta reţelele de la periferia oraşelor ca prosumatorii să poată livra surplusul de energie către reţeaua naţională. O capacitate instalată de 5 kWh, înseamnă consumul unei case de aproximativ 10 ori.

Adrian Vintilă, expert energie: Ar trebui să aibă ghidul de finanţare până la finalul acestui an, urmând ca aplicarea şi depunerea dosarelor să se facă între ianuarie şi aprilie anul viito.

Peste 100.000 de români ar urma să beneficieze de acest program.

Peste o sută de mii de români ar urma să beneficieze de acest program. Aceştia vor trebui să se înscrie pe platforma ce va fi dezvoltată de Ministerul Proiectelor Europene. Iar selecţia se va face pe principiul primul venit – primul servit. Încă nu ştim dacă românii care s-au înscris la Casa Verde şi-ar putea extinde sistemul fotovoltaic apelând la noul program.

Adrian Vintilă, expert energie: Pe actualul program casa verde, nu se finanţează de două ori aceelaşi beneficiar. O să vedem cum o să arate noul program, dacă va fi gestionat de o altă entitate, dacă va fi consideat ca un program complementar.

La finalul lunii iunie, în România erau 77.600 de prosumatori, cu o capacitate totală instalată de 973 MW. La începutul anului viitor, este posibil să ajungem la 2.000 MW. Aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă.

Pe lângă suma de 25 de mii de lei, românii ar mai putea primi prin PNRR vouchere de 72.500 lei pentru renovarea energetică a locuințelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Peste 100.000 de români vor primi 5.000 de euro de la stat. Programul va începe în 2024