Antena Meniu Search
x

Prețul țițeiului a ajuns la 112 dolari pe baril deși SUA și alte state au intervenit pe rezerve. Prețul cărbunelui a atins un maxim istoric

Prețul țițeiului continuă să crească, a atins 112,70 dolari pe baril miercuri dimineața, în ciuda anunțului de marţi privind intervenția pe rezerve a SUA și a altor state. Preţul este cu aproape 8 dolari pe baril în plus față de cel de marți și cel mai mare din februarie 2011.

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 11:14

Prețul țițeiului a ajuns la 112 dolari pe baril deși SUA și alte state au intervenit pe rezerve. Prețul cărbunelui a atins un maxim istoric
Prețul țițeiului a ajuns la 112 dolari pe baril deși SUA și alte state au intervenit pe rezerve. Prețul cărbunelui a atins un maxim istoric - Profimedia

Scăderea livrărilor precum și războiul dintre Rusia și Ucraina au împins miercuri prețul țițeiului la cel mai mare nivel din ultimii 11 ani. Evoluția vine chiar dacă Statele Unite și alte state membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) au convenit să elibereze 60 de milioane de barili din rezervele de petrol pentru a controla prețurile în creștere. Această cantitate reprezintă aproape dublul consumului zilnic al planetei, dar creșterea prețurilor nu s-a oprit.

Preţul petrolului a crescutși în condiţiile în care unii cumpărători au refuzat ţiţeiul rusesc după ce statele occidentale au înăsprit sancţiunile impuse Moscovei, iar la nivel mondial producţia de petrol are probleme în a ţine pasul cu o cerere în creştere odată cu relansarea economiei. Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat luni interzicerea "tuturor importurilor de ţiţei" din Rusia, "o industrie de pe urma căreia au beneficiat foarte mult preşedintele Putin şi oligarhii săi

Și prețul cărbunelui a atins un maxim istoric de 300 de dolari. Prețul gazelor naturale a crescut în Europa cu 60% comparativ cu perioada de dinaintea războiului, chiar dacă Gazprom livrează gaze către Europa chiar prin Ucraina, încă din prima zi de conflict. Și prețul grâului a urcat la 990 dolari, cel mai mare din 2008, iar euro este la minimul ultimilor doi ani față de dolar. Rubla rusească scade și ea cu 10%, la 112 per dolar american. 

Bursa de la Moscova nu va relua tranzacţiile miercuri

Pe acelaşi subiect

Banca Centrală a Rusiei a decis să menţină închisă miercuri Bursa de la Moscova, pentru a treia zi consecutiv, într-un moment în care autorităţile ruse încearcă să răspundă la intensificarea sancţiunilor occidentale, transmite Reuters, citat de Agerpres. Instituţia a precizat că va permite o gamă limitată de operaţiuni pentru prima dată săptămâna aceasta.

Marţi, premierul rus Mihail Mişustin a anunţat că Mosocova va bloca, temporar, vânzarea activelor ruseşti de către investitorii străini, pentru a se asigura că aceştia din urmă adoptă o decizie raţională şi nu una determinată de presiuni politice. În plus, fondul suveran de investiţii al Rusiei va intra şi el în acţiune prin cheltuieli de până la 1.000 de miliarde de ruble (10,3 miliarde de dolari) pentru a cumpăra acţiuni la companiile ruseşti, potrivit unui decret guvernamental.

Închiderea spaţiului aerian, îngheţarea activelor unor persoane fizice sau companii, punerea sub semnul întrebării a legăturilor financiare sau comerciale, în ultimele zile UE şi SUA au anunţat noi sancţiuni menite să descurajeze Moscova să îşi continue asaltul în Ucraina. Toate aceste sancţiuni au declanşat o hemoragie de capitaluri străine. Presiunea creşte în special asupra marilor companii occidentale de petrol şi gaze care sunt prezente în Rusia. Giganţii petrolieri BP, Exxon şi Shell au anunţat deja că se vor retrage din proiectele pe care le au în Rusia şi îşi vor vinde participaţiile pe care le deţin la firmele ruseşti.

Companiile străine sunt importanţi angajatori în Rusia, iar autorităţile de la Moscova încearcă să oprească plecarea lor. Premierul Mihail Mişustin a subliniat marţi că Rusia este "deschisă la dialog cu investitorii care au o atitudine constructivă", adăugând: "sperăm că cei care au investit în ţara noastră vor putea continua să lucreze aici". Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, a avertizat recent că există o probabilitate ridicată ca Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriei externe.

Guvernul Rusiei va cheltui 1000 de miliarde de ruble pentru a cumpăra acțiuni ale companiilor care au fost sancționate

Rusia va bloca, temporar, vânzarea activelor ruseşti de către investitorii străini, pentru a se asigura că aceştia din urmă adoptă o decizie raţională şi nu una determinată de presiuni politice, a declarat marţi premierul rus Mihail Mişustin, într-un moment în care Moscova încearcă să răspundă la intensificarea sancţiunilor occidentale, transmite Reuters, potrivit Agerpres. În plus, fondul suveran de investiţii al Rusiei va intra şi el în acţiune prin cheltuieli de până la 1.000 de miliarde de ruble (10,3 miliarde de dolari) pentru a cumpăra acţiuni la companiile ruseşti, potrivit unui decret guvernamental.

"În situaţia actuală, antreprenorii străini sunt forţaţi să fie ghidaţi nu de factori economici ci să ia decizii sub presiune politică. Pentru a da mediului de business o şansă să ia o decizie raţională, a fost pregătit un ordin prezidenţial care va impune restricţii temporare la vânzarea de active ruseşti", a spus premierul Mihail Mişustin, fără a oferi alte detalii.

Închiderea spaţiului aerian, îngheţarea activelor unor persoane fizice sau companii, punerea sub semnul întrebării a legăturilor financiare sau comerciale, în ultimele zile UE şi SUA au anunţat noi sancţiuni menite să descurajeze Moscova să îşi continue asaltul în Ucraina. Toate aceste sancţiuni au declanşat o hemoragie de capitaluri străine. Presiunea creşte în special asupra marilor companii occidentale de petrol şi gaze care sunt prezente în Rusia. Giganţii petrolieri BP şi Shell au anunţat deja că se vor retrage din proiectele pe care le au în Rusia şi îşi vor vinde participaţiile pe care le deţin la firmele ruseşti.

Companiile străine sunt importanţi angajatori în Rusia iar autorităţile de la Mosocva încearcă să oprească plecare lor. Premierul Mihail Mişustin a subliniat marţi că Rusia este "deschisă la dialog cu investitorii care au o atitudine constructivă"adăugând că "sperăm că cei care au investit în ţara noastră vor putea continua să lucreze aici".

Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, a avertizat recent că există o probabilitate ridicată ca Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriei externe. În timp ce Bursa de la Moscova a rămas închisă marţi pentru a doua zi consecutiv, miliardarul rus Mikhail Fridman a avertizat că vânzarea de active ruseşti ar putea să se dovedească dificilă chiar şi fără interdicţia temporară anunţată de Moscova. "Nu cred că vom putea vinde active în Rusia în prezent pentru că nu sunt cumpărători", a declarat Fridman. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Prețul țițeiului a ajuns la 112 dolari pe baril deși SUA și alte state au intervenit pe rezerve. Prețul cărbunelui a atins un maxim istoric