Antena Meniu Search
x

Preţul gazelor naturale în Europa este la cel mai scăzut nivel din ultimele 3 luni

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut luni, într-un moment în care Uniunea Europeană se pregăteşte să adepte noi măsuri destinate să reducă volatilitatea pe cea mai importantă piaţă, în încercarea de a contracara criza energetică, transmite Bloomberg.

de Redactia Observator

la 17.10.2022, 22:23

Vezi și

În jurul orei 10:10, la Bursa de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 5,7% până la 133,89 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday înregistrat după data de 29 iunie.

Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg, Comisia Europeană intenţionează să propună un mecanism temporar pentru a împiedica creşterile extreme de preţuri în tranzacţiile cu derivative prin intermediul unei limite dinamice pentru tranzacţiile care au loc pe hub-ul Title Transfer Facility din Amsterdam.

Piaţa gazelor naturale a fost foarte sensibilă la intervenţiile UE destinate ţinerii sub control a efectelor crizei care a stimulat inflaţia şi a adus economiile în pragul recesiunii. Executivul comunitar urmează să propună marţi un nou pachet de măsuri destinat să contracareze impactul reducerii livrărilor de gaze ruseşti asupra companiilor şi consumatorilor. Planul Comisiei urmează să fie discutat de liderii UE la summitul lor care va avea loc la Bruxelles în perioada 20-21 octombrie.

UE recomandă reducerea consumului de gaze cu 15%

Uniunea Europeană a cerut deja statelor membre să îşi reducă, voluntar, consumul de gaze cu 15% iar comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, analizează un plan care ar face această reducere a consumului una obligatorie. În paralel, Simson a avertizat zilele trecute că orice măsuri destinate limitării preţului gazelor naturale nu trebuie să afecteze eforturile care sunt destinate diminuării cererii de gaze.

În prezent, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este la 92%, peste media multianuală pentru acest moment al anului, graţie vremii favorabile şi nivelului ridicat al importurilor de gaze lichefiate. Însă un eventual eşec în diminuarea consumului şi temperaturile mai mici decât cele normale ar putea goli rapid depozitele de gaze şi ar face mai dificilă umplerea lor pe parcursul anului următor, în special în absenţa gazelor naturale ruseşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Preţul gazelor naturale în Europa este la cel mai scăzut nivel din ultimele 3 luni