Video Românii, tot mai atraşi de reduceri când cumpără mâncare: "În primul rând la preţ mă uit"
Viaţa, la ofertă. Scumpirile din ultima vreme nu ţin pasul cu veniturile. Unele produse au înregistrat în ultimul an creşteri şi de două cifre. Asta în vreme ce salariul minim pe economie, spre exemplu, a crescut cu doar 3%. Cu un buget redus, oamenii cumpără doar strictul necesar şi vânează ofertele.
"În primul rând la preţ mă uit". "Încerc să mă încadrez în bugetul pe care îl am. Nu mai e acea perioadă când luăm şi nu ne mai interesa", spun clienţii.
Cum totul s-a scumpit, oamenii se uită întâi la preţ şi abia apoi la ingrediente.
"Am întotdeauna lista la mine. Nu am foarte multe", "Încerc să fiu atentă să nu iau ceva ce de fapt nu e la promoţie"
Reporter: "Cam ce cumpăraţi la promoţii?
- Scumpiri în lanţ, din vară. Economiştii anunţă o creştere galopantă a preţurilor
- Facturile la electricitate şi gaze s-ar putea scumpi de la 1 iulie. Care este explicația experților
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
"Carne, în general, produse de carne, mezeluri, ouă".
Indiferent de produs, oamenii caută ofertele şi promoţiile.
"Am magazinele mele de la care cumpăr şi sunt înscrisă şi primesc mesaje când au promoţii sau ceva şi vin să mă uit. Văd dacă merită sau nu investiţia".
Reduceri pentru a atrage clienţi
Iar comercianţii au înţeles asta.
George Bădescu, director executiv Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România: "Vor continua politicile comerciale ale fiecărei reţele în ceea ce priveşte ofertele pentru anumite grupuri ţintă.
Preţul rămâne fără îndoială un factor de decizie important".
Roxana Socaciu, director executiv RORETAIL: "Încă de la redeschiderea magazinelor, de anul trecut încoace, reducerile au ocupat o pondere extrem de importantă în cifrele de vânzări realizate".
Deşi totul s-a scumpit, salariul minim a crescut cu doar 30 de lei în acest an. Spre exemplu, uleiul s-a scumpit cu aproape 12 procente într-un an, fasolea cu 6%, iar pentru produsele de morărit şi panificaţie dăm cu aproape 5% mai mult. Plata facturilor ne va împovăra şi mai mult.
Adrian Câciu, economist: "Noi vom avea şi o creştere de preţuri la energie estimată din iulie, cu încă 15 la sută la preţul gazelor. Şi atunci scăderea puterii de cumpărare va fi de minim 12%".
Tentaţia ofertelor e mare, însă experţii ne sfătuiesc să fim precauţi. În cazul produselor alimentare trebuie neapărat să ne uităm şi termenul de valabilitate, pentru că de multe ori produsele cu preţ redus expiră repede. Dacă vrem să cumpărăm la ofertă bunuri de valoare, ar fi bine să analizăm piaţa cu mult timp înainte pentru a nu cădea în capcane.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰