Antena Meniu Search
x

Prima mare bancă naţională care a anunțat reducerea dobânzilor. Deschide balul scăderilor de dobândă la nivel mondial

Mutare surprinzătoare. Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să reducă dobânda de politică monetară, înaintea Băncii Centrale Europene şi a Rezervei Federale a SUA. Potrivit Bloomberg, puţini economişti se aşteptau la această decizie care ar putea da tonul în rândul celor mai tranzacționate 10 valute din lume. 

de Redactia Observator

la 21.03.2024, 12:39

Prima mare bancă naţională care a anunțat reducerea dobânzilor. Deschide balul scăderilor de dobândă la nivel mondial
Prima mare bancă naţională care a anunțat reducerea dobânzilor. Deschide balul scăderilor de dobândă la nivel mondial - Profimedia

Banca Naţională a Elveţiei deschide balul scăderilor de dobândă la nivel mondial. BNS a decis joi să reducă dobânda de politică monetară, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând astfel iniţiativa în raport cu alte mari bănci centrale din întreaga lume care sunt aşteptate să urmeze exemplul în cursul acestui an, transmite AFP.

Surpriză: Banca Națională Elvețiană a anunțat reducerea dobânzilor

Banca Angliei ar urma să anunţe şi ea decizia de politică monetară în cursul după-amiezii însă analiştii mizează pe menţinerea statu quo-ului. Kathleen Brooks, analist la XTB, estimează că o primă reducere de dobândă ar putea fi anunţată de BoE în luna iunie.

La rândul său, aşa cum era de aşteptat, Banca Naţională a Norvegiei a decis joi să menţină neschimbată dobânda de politică monetară, la 4,5%, lăsând să se întrevadă o primă reducere a costului creditului undeva la toamnă.

Pe acelaşi subiect

În cazul Elveţiei, evoluţia preţurilor este mult mai rezonabilă decât în alte părţi. Banca Naţională a Elveţiei şi-a justificat decizia de a reduce dobânda de referinţă cu un sfert de punct, până la 1,5%, prin aprecierea că lupta sa împotriva inflaţiei este "eficientă". Începând din luna iunie 2023, inflaţia în Elveţia a revenit sub pragul de 2% vizat de Banca Naţională. Această evoluţie favorabilă a preţurilor a determinat BNS să îşi revizuiască, în jos, prognoza de inflaţie, până la 1,4% pentru 2024, faţă de 1,9% anterior, şi la 1,2% pentru 2026, faţă de 1,6% anterior.

Cu toate acestea, decizia BNS i-a luat prin surprindere pe mulţi analişti, care se aşteptau ca instituţia monetară din Elveţia să aştepte până în luna iunie înainte de a reduce costul creditului.

Pentru moment, marile bănci centrale din lume, cu excepţia celei din Japonia care se confruntă cu un ciclu atipic, au preferat să mai aştepte pentru a fi sigure că inflaţia, care în 2022 a explodat în principal ca urmare a efectului războiului din Ucraina, a încetinit în mod sustenabil.

Astfel, miercuri seara Rezerva Federală americană (Fed) a menţinut nemodificată dobânda de referinţă, care a rămas la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, dar a confirmat că există perspectivele pentru trei reduceri de dobândă, de câte un sfert de punct fiecare, în acest an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Prima mare bancă naţională care a anunțat reducerea dobânzilor. Deschide balul scăderilor de dobândă la nivel mondial