Antena Meniu Search
x

Video Reacţiile fermierilor români, după ce au aflat că vom continua să importăm marfă din Ucraina: "Calitatea e mai slabă, dar le-a convenit"

I-am chemat pe ucraineni pentru a-i convinge să nu ne mai trimită cerealele, dar am sfârşit prin a face un pact cu ei. La asta s-ar rezuma întâlnirea dintre miniştrii agriculturii din România şi Ucraina. Ţara noastră va importa în continuare cereale din ţara vecină, până când Comisia Europeană îi va spune să n-o mai facă. Suntem solidari cu poporul ucrainean, spune Petre Daea. Dar asta în detrimentul fermierilor noştri. 

de Madeline Neagoe

la 21.04.2023, 20:48

Vezi și

Mikola Solski, ministrul Agriculturii din Ucraina: Mulţumesc şi poporului român pentru susţinerea sinceră pe care am simţit-o în aceşti ultimi doi ani.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Pentru că fermierii romani îşi pun întrebarea cum Romania nu poate în condiţiile în care ceilalţi au putut. De aceea noi am convenit să aşteptăm decizia pe care o va lua Comisia.

Până atunci, România importă în continuare cereale din Ucraina. Iar fermieri plătesc un preţ tot mai mare.  

Ion Cioroianu, Asociația Fermierilor din România: Fermierii mari au depozitele pline cu grâu, porumb, floarea soarelui. Vine noua recoltă şi n-au unde s-o depoziteze. Au credite la bănci, leasinguri, trebuie să-şi cumpere inputurile, îngrăşămintele, pesticidele şi nu se pot descurca. 

Pe acelaşi subiect

În situaţia asta se află şi Sorin Răducanu. A fost nevoit să-şi vândă o parte din marfă la jumătate de preţ.  

Sorin Răducanu, fermier: Am marfă pe stoc, am grâu, porumb, rapiţă. Nu prea am avut unde să vindem marfa, pentru că s-a cumpărat marfă din Ucraina. E mai ieftină, calitatea e mai slabă. Dar le-a convenit. Au amestecat-o cu marfa românească. 

Agricultorii români așteaptă ajutor de la stat

Acum aşteaptă ajutor de la stat, însă doar pentru grâu ar putea primi despăgubiri. De astăzi poate depune solicitarea la centrele APIA. Condiţia esenţială: să aibă în depozite cereale din producţia proprie. 10 milioane am primit până în prezent de la Uniunea Europeană. Şi am mai putea primi încă o parte din cele 100 de milioane promise. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: Comisia Europeană ar putea propune în curând oprirea importului de cereale şi de seminţe oleaginoase din Ucraina. Este vizat grâul, porumbul, seminţele de floarea soarelui dar şi de rapiţă. Însă această întrerupere va fi una temporară. Adică până pe data de 5 iunie. 

Însă asta doar dacă celelalte state afectate, adică Polonia, Ungaria şi Slovacia vor renunţa la măsurile restrictive la adresa Ucrainei. Dacă România rămâne singura ţară care va permite importurile, automat cantităţile de cereale care ajung la noi din ţara vecină vor creşte. 

Cezar Gheorghe, expert comerț cereale: S-ar putea ca din 18 mai coridorul din Odesa să se închidă. Şi, astfel, tranzitul să devină mult mai intens prin România. S-ar putea să vedem încă o pondere de 20-30% trecând prin România. 

Asta se va traduce prin preţuri mici la începutul campaniei de recoltare. Iar fermierii vor fi puşi din nou în situaţia de a nu-şi putea vinde marfa. Săptămâna viitoare, Petre Daea ajunge la Bruxelles, unde va prezenta, din nou, poziţia României. Surse Observator spun că, dacă Uniunea Europeană nu decide oprirea importurilor, România va implementa singură această măsură.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Reacţiile fermierilor români, după ce au aflat că vom continua să importăm marfă din Ucraina: "Calitatea e mai slabă, dar le-a convenit"