Antena Meniu Search
x

Restaurante care își așteptau clienții cu alimente expirate şi gândaci, amendate de ANPC. "Eu am numit-o nesimţire comercială"

Alimente expirate, mâncare pusă pe jos şi gândaci. Aşa îşi aşteptau clienţii de sărbători mai multe restaurante din zone turistice. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului, care au luat la puricat şi hoteluri, au descoperit camere pline de praf, cu mobilier rupt şi lenjerii murdare. În premieră, autorităţile au şi lăudat unele pensiuni care au fost amendate în trecut, iar acum au pus totul la punct. 

de Redactia Observator

la 20.12.2023, 20:58

Vezi și

Inspectorii au găsit în bucătăriile unor hoteluri şi restaurante alimente expirate, fără etichete şi depozitate direct pe jos.  

"Scoateţi aia, aşa. Ce e acolo? Dacă au spălat grătarul, goleşte... Scoateţi puţin ăla afară. Nu pare chiar spălat."

"Deci sturion şi storceag aţi zis dumneavoastră că aveţi. Dar aici ce aveţi? În vid, ăsta afumat. L-aţi afumat şi l-aţi vidat după ca să ţină mai mult, nu? Da. Şi aici sus ce aveţi? Ciorbă rădăuţeană."

În colţurile încăperilor, erau aruncate resturi alimentare, aşa că nici nu e de mirare că insectele şi-au făcut apariţia. În plus, şi congelatoarele în care erau ţinute preparatele erau murdare sau ruginite. 

Pe acelaşi subiect

"Aici ce avem? Nişte caş. Dar de unde e caşul, ştim ceva? Este al şefului? Da. O să vreau să deschideţi şi jos. Aici ce aveţi? Aici tot ale lui şefu. Scoateţi-mi puţin, ce e în borcanul ăla? Icre de crap, noi nu avem aşa ceva. Am înţeles."

Alimente în valoare de aproape 400.000 de lei au fost retrase de la vânzare.  

Horia Constantinescu, şeful ANPC: "Eu am numit-o nesimţire comercială, în sensul în care chiar dacă au fost sancţionaţi în trecut nu înţeleg să remedieze nimic, pretinzând că turismul nu mai functionează ca în anii de demult şi atunci sursa veniturilor nu le permite."

Şi camerele unor hotelurilor erau surse de îmbolnăvire pentru turişti, cu aşternuturi murdare, mizerie şi foarte mult praf. 

Horia Constantinescu, şeful ANPC: "Şocant este să găsim în continuare alimente cu termenul de durabilitate minimală depăşit cu câteva luni de zile, să constatăm că în camerele structuri de cazare există în continuare prosoape probabil de la momentul construirii acestor stabilimente."

Controale în întreaga țară

În ultimele două săptămâni au fost controlaţi peste 1.200 de operatori economici din Bucovina, Maramureş, Valea Prahovei, Băile Felix sau Băile Herculane. Amenzile au ajuns la aproape 8 milioane de lei.

Andreea Milea, reporter Observator: "Până acum, inspectorii ANPC au suspendat activitatea pentru 121 de operatori economici care pot redeschide doar în momentul în care vor rezolva problemele descoperite. În paralel, alţi agenţi economici au fost închişi pentru perioade bine determinate de până la 12 luni, cum este cazul a 3 restaurante din Caraş Severin şi Caransebeş iar un alt restaurant din Băile Herculane a fost închis definitiv."

Au fost şi administratori de hoteluri care s-au învăţat minte după ce au fost sancţionaţi, iar anul acesta s-au asigurat că totul este lună şi bec înainte de venirea turiştilor.  

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor anunţă că seria de controale continuă până pe 10 ianuarie, anul viitor.    

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Restaurante care își așteptau clienții cu alimente expirate şi gândaci, amendate de ANPC. "Eu am numit-o nesimţire comercială"