Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Ungaria, Cehia și Polonia ne dau lecții de economie

România are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Pentru a treia lună la rând, produsele şi serviciile s-au scumpit într-un ritm mai accelerat decât în toate statele UE. În aceste condiţii, va trebui să mai aşteptăm pentru a vedea dobânzi reduse la credite.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 17.04.2024 , 20:36

Mâncarea, produsele nealimentare și serviciile au continuat să se scumpească în martie, însă într-un ritm mai lent. Inflaţia în România a ajuns la 6,6%. Chiar şi aşa, pentru a treia lună la rând, este cea mai mare din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

România este la mare distanţă de următoarea clasată, Croaţia, care are o inflaţie de aproape 5 la sută. 

Inflație de doar 2% în Cehia și de 3% în Polonia. Și Ungaria stă mai bine decât România la scumpiri

Vezi și

Ţările membre care s-au bucurat de cele mai mici scumpiri au fost Lituania, Finlanda și Danemarca, toate sub un procent.

În Cehia, inflaţia a scăzut spectaculos, în jur de două procente. În Polonia este aproape de 3 la sută, iar în Ungaria - de 3,6%, în timp ce media europeană este de 2,6%. Inflația este strâns legată de dobânzile pentru credite.

O primă scădere era aşteptată luna viitoare. Însă BNR spune acum că ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a decide prima reducere a costului creditului din ultimii trei ani. Inflaţia nu încetineşte atât de repede pe cât se prognoza, iar riscurile rămân ridicate, spune Banca Naţională. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » România are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Ungaria, Cehia și Polonia ne dau lecții de economie