Antena Meniu Search
x

Video România, ţara celor peste 50 de sporuri pentru bugetari. "Pericolul" care îi paşte pe angajaţii de la Ministerul Economiei, de primesc bani în plus

Angajaţii la stat au spor. Zeci de mii de bugetari încasează lunar pe lângă salariu şi sporuri, iar în unele cazuri asta înseamnă dublarea veniturilor. Cel ma întâlnit este sporul de calculator, dar bugetarii sunt recompensaţi şi pentru altele: doctoratele sau confidenţialitatea, de exemplu. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 05.12.2022, 20:56

Vezi și

Statul român acordă peste 50 de sporuri angajaţilor săi din ministere, arată o analiză Hotnews. Unul dintre cele mai acordate este cel de condiţii periculoase, vechiul spor de calculator, care este de 15% din salariul de bază. La Ministerul Apărării, din 86.000 de angajaţi, 81.000 îl primesc. Alţi aproape 900 de salariaţi au spor pentru solicitare neuropsihică, iar peste 500 spor pentru izolare.

Bugetarii sunt recompensaţi şi pentru păstrarea confidenţialităţii sau pentru deţinerea unui titlu de doctor. Şi la ministerul economiei angajaţii primesc spor pentru condiţii vătămătoare. Explicaţia?

Florin Spătaru, ministrul economiei: Sunt cei care lucrează atât în direcțiile de specialiate, cât și în direcțiile suport. Activitatea pe care o desfășoară la min economiei nu presupune doar activitate de birou, ci și activitate în teren.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Este sporul acela de 15% din pnrr, care il iau toti. Alt spor ei nu au. Au spor de periculozitate, care il au toti bugetarii, sporurile de vechime.

Pe acelaşi subiect

La Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, doar şapte angajaţi nu au spor pentru gestionarea proiectelor din fonduri europene. Aceste "bonusuri" ating jumatăte din salariul de bază. În plus, angajaţii de aici au sporul de condiţii vătămătoare.

Marcel Boloş, Ministrul Fondurilor Europene: Cred că este sporul de complexitate dat de faptul că avem acele antene radio pe clădire

Bugetarii de la ministerul Dezvoltării primesc indemnizaţie de hrană, spor pentru complexitatea muncii, dar şi o majorare pentru îndeplinirea atribuţiilor pentru aprobarea Planului Naţional de Dezvoltare Locală.

Dan Schwartz, analist economic: Multe dintre aceste sporuri sunt de fapt nişte suplimentări de salariu. În sectorul privat nu există astfel de sporuri. E alt calculator într-o companie privată și alt calculator în Mininsterul Agriculturii ?

Ministerul Afacerilor Externe are aproape 2.200 de angajaţi

Toţi beneficiază de sporuri. Aproape 800 dintre aceştia au un spor pentru condiţii grele de muncă, vătămătoare sau periculoase. De asemena, mai mult de 500 de angajaţi primescmai mulţi bani pentru soţia sau soţul care se află în întreţinere permanentă în străinătate.

Dan Barna, fost vicepremier: În momentul în care noi am ieşit de la guvernare subiectul a rămas latent, am văzut că nu s- mai întâmplat nimic, în continuare unul e salariul anunţat, sunt multe sporuri care aproape dublează salariul, un lucru neetic şi neceorect din toate punctele de vedere.

În 2021, salariul mediu brut în sistemul public a fost cu aproape 30% mai mare decât în sistemul privat, potrivit unei analize a Consiliului Fiscal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » România, ţara celor peste 50 de sporuri pentru bugetari. "Pericolul" care îi paşte pe angajaţii de la Ministerul Economiei, de primesc bani în plus