Antena Meniu Search
x

Video Românii au luat credite pentru facturi, lemne sau porcul de Crăciun. Cât plătesc rata pentru un împrumut de 10.000 de lei

Românii s-au înghesuit să ia credite scumpe. Dovadă stau împrumuturile record. Numai în luna octombrie, băncile au dat clienţilor aproape 2,7 miliarde de lei, sumă cu 50 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Asta deşi dobânzile sunt în continuare mari. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 06.12.2023, 19:48

Vezi și

Este foarte simplu - viaţa de zi cu zi este mai scumpă decât anul trecut, iar veniturile nu mai ţin pasul cu preţurile. Aşa că românii apelează la împrumuturi.

Cât plătesc rata pentru un împrumut de 10.000 de lei

În prima parte a anului, apetitul pentru creditele de consum era la nivel scăzut, însă în iulie a explodat cu 25 la sută. În octombrie a fost un plus de 50%, cel mai mare salt din ultimii doi ani. Iar asta în condiţiile în care dobânzile, vedem, nu au scăzut.

La creditele de consum în lei dobânda medie a fost de 13%. Sunt niveluri maxime în ultimul deceniu. În această statistică de la BNR sunt cuprinse şi creditele de la IFN-uri. Acolo, dobânzile variază între zero şi şase mii la sută.

Potrivit unui sondaj, oamenii se împrumută pentru a-şi renova locuinţa, pentru a-şi cumpăra o maşină, vacanţe sau electrocasnice sau pentru a plăti intervenţii medicale costisitoare. Sunt şi situaţii, potrivit brokerilor, în care oamenii au nevoie de bani pentru a cumpăra lemne de foc, porcul de Crăciun sau pentru a-şi plăti facturile.

Datele oficiale arată că suma medie a împrumuturilor de nevoi personale e de 10.000 de lei. Rata lunară pe cinci ani este de aproximativ 215 lei. În acest caz, dobânda variază între 2 mii şi aproape 6 mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri economice » Românii au luat credite pentru facturi, lemne sau porcul de Crăciun. Cât plătesc rata pentru un împrumut de 10.000 de lei