Antena Meniu Search
x

Video Românii care vor să ia credit ar putea da test înainte. Printre întrebări, "Ce este ROBOR?"

Examen ca de permis, dacă vrei să iei credit de la bancă. Este propunerea celor de la  Protecţia Consumatorului care vor să introducă un chestionar online, prin care.... fiecărui român care vrea să se împrumute, să-i fie verificate cunoştinţele de educaţie financiară. Motivul, spune iniţiatorul, este acela că într-o perioadă a dobânzilor în creştere, consumatorul trebuie să ia decizii în cunoştinţă de cauză.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 19.08.2022, 20:19

Vezi și

La astfel de întrebări ar putea fi nevoiţi să răspundă în curând toţi românii care vor să ia bani de la bancă sau de la IFN-uri. Astfel, oricine va şti ce este Robor. "Eu ştiu ce este, dar multă lume nu ştie. Şi aceste lucruri trebuie explicate de către bănci. Ca o condiţie prealabilă accesării creditului, clienţii vor fi obligaţi să completeze acest chestionar, din care să rezulte nivelul lor de cunoştinţe", a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.

Testul de cultură financiară ar urma să aibă loc online

Testul de cultură financiară ar urma să aibă loc online, chiar la sediul băncii la care persoana fizică doreşte să facă împrumutul. La fel ca în situaţia completării chestionarelor auto, dacă nu se va obţine un anumit punctaj, persoana fizică s-ar putea să se întoarcă pentru a-l relua. "Nici pe drumurile publice nu circulă persoane care nu obţin permisul de conducere", a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC. "Sunt informaţii care nu îi ajută cu nimic. Te interesează care este Roborul, de fapt, ca să-ţi faci un calcul cu privire la credit. Dar oricum îţi aduce la cunoştinţă banca", a declarat Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB.

"Am putea să-i spunem o verificare a cunoştinţelor. Vizavi de rambursarea creditelor, vizavi de obligaţiile pe care şi le asumă", a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC. "Sună extrem de pompos. Ce-l interesează pe respectivul consumator: dobândă, costuri, la nişte informaţii referitoare la suma pe care o plăteşte la final", a declarat Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB. Reprezentanţii băncilor spun că explică deja clienţilor ce înseamnă un împrumut pe termen lung.

"Poţi veni la bancă, poţi vedea care este rata ta, şi ce sfătuim noi clienţii este să încerce 3-6 luni - cel mai bine chiar un an de zile să pună acea rată deoparte, să vadă cum se comportă acea rată în bugetul personal", a declarat Cătălin Ioniţă, reprezentantul unei bănci. Proiectul iniţiat de ANPC este încă discutat cu băncile. Forma finală ar putea fi gata până la finalul acestui an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Stiri economice » Românii care vor să ia credit ar putea da test înainte. Printre întrebări, "Ce este ROBOR?"