Video Românii, de 11 ori mai săraci decât media Uniunii Europene. Diferenţele între săraci şi bogaţi sunt uriaşe
Suntem de 11 ori mai săraci decât media Uniunii Europene. Conturile şi investiţiile noastre o arată cel mai bine. Iar discrepanţele în ce priveşte averea financiară sunt tot mai mari. 60 de mii de români au ajuns să aibă economii de o sută de ori mai mari decât cele ale altor 14 milioane de cetăţeni.
În România, averea financiară pe cap de locuitor e de 5.823 euro. Asta în timp ce media UE e de 11 ori mai mare, adică ajunge la 65.209 euro. Averea financiară se referă la depozitele bancare, fonduri de investiţii, de pensii sau asigurări de viaţă, în total. Iar cei 5.823 de euro investiţi în acest fel ne plasează pe ultimul loc în Europa, chiar sub Bulgaria. Suntem la mare distanţă şi de state precum Ungaria sau Polonia şi departe de orice comparaţie de Marea Britanie unde averea medie e de peste 112.000 de euro.
În plus, la noi discrepanţele între cei săraci şi cei bogaţi sunt uriaşe
În plus, la noi discrepanţele între cei săraci şi cei bogaţi sunt uriaşe. Am ajuns ca economiile a 59.000 de români să fie de o sută de ori mai mari decât depozitele altor 14 milioane de români. "În cultura noastră financiară asigurările de viaţă, investiţiile bursiere, titlurile de stat sunt secundare. Nouă ne plac investiţiile imobiliare", a declarat Adrian Mitroi, profesor de economie. Şi ar mai fi o explicaţie: mulţi nu au ce să investească.
"Avem un număr mic de români care au foarte mare parte din totalul acestor active financiare. Ceea ce înseamnă că imensa majoritate nu are nimic. Arată că imensa majoritate a românilor trăiesc de azi pe mâine, că nu au capacitatea să facă economii. Avem, din 5 milioane de angajaţi, aproape 2 milioane care lucrează pe salariul minim", a declarat Gabriel Biriş, consultant fiscal. Al doilea job ar fi una din soluţii pentru a ne creşte veniturile şi a putea investi. "Recomandarea este să nu ai bani deloc în contul curent. Să nu-i laşi să stea acolo degeaba. Să-i pui într-un cont de economii, într-un depozit pe perioadă mai lungă. Poţi să-ţi iei şi titlu de stat la bursă, pe care îl poţi vinde uşor", a declarat Adrian Mitroi, profesor de economie.
Cei mai mulţi români investesc prima dată într-o proprietate imobiliară. Aşa am ajuns să fim prima ţară din UE la numărul de proprietari. 95% dintre români trăiesc în propria casă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰